Jaapani aktsiaturg nõrgestab jeeni

Alvar Jõgeva 31. august 2004, 00:00

Jaapani jeen nõrgenes dollari ja euro suhtes, kui tõusva päikese maa aktsiaturuindeks tegi läbi languse. Nikkei 225 indeks langes 0,2 protsenti, mis on kahe nädala suurim langus. Turul oli tunduvalt väiksem käive, kuna Suurbritannias, mis on suurim valuutakauplemise keskus, olid pühad. Kell 17 oli jeen nõrgenenud dollari vastu tasemeni 110,08.

Välisinvestorite huvi Jaapani aktsiate vastu on vähenenud, mis langetab ka jeeni kurssi. Alates 1. aprillist on Jaapani jeeni kurss ja Nikkei aktsiaindeks liikunud käsikäes. Indeksi ja rahvusvaluuta korrelatsioon on 0,702. Kui korrelatsioon on 1, siis liiguvad näitajad samas suunas.

Dollarit kergitas jeeni suhtes ka spekulatsioon, et USA tarbijakulutused kasvasid. Analüütikud ootavad juulis 0,7% tarbijakulutuste kerkimist. Juunis langes indeks 0,7%.

Jaapani jaemüük kasvas juulis, lõpetades kolm kuud kestnud languse. Tarbimine, mis moodustab üle poole Jaapani majandusest, võib väheneda, kuna firmad asendavad täistööajaga töötajaid osalise tööajaga töötajatega. Investorid kardavad, et nõrk sisemaine nõudlus võib ohustada majanduskasvu, mis ulatus teises kvartalis 1,7%ni.

Bloombergi küsitletud turuosalised soovitavad osta eurot dollari vastu. Suur osa analüütikutest soovitas osta ka Jaapani jeeni dollari vastu.

Turuosalised ootavad USA augustikuu tööjõuraportilt 150 000 uue töökoha lisandumist. Kui tulemus peaks prognoosist oluliselt erinema, võib valuutaturul oodata suuri liikumisi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing