Valitsuse avaldus Vene vägede lahkumise 10. aastapäeva puhul

31. august 2004, 10:49

Vene vägede Eestist lahkumise 10. aastapäeva puhul pöördus valitsus täna avaldusega kaasmaalaste ja partnerriikide poole.

Järgneb avalduse tekst:

'Täna, 31. augustil 2004 möödub kümme aastat päevast, kui Venemaa relvajõud lahkusid Eesti territooriumilt. See ei olnud ainult ühe armee lahkumine. See oli enam kui poole sajandi pikkuse relvastatud okupatsiooni epiloog, mis sai teoks aga juba kahe iseseisva riigi, Venemaa Föderatsiooni ja Eesti Vabariigi vahelise lepingu alusel.

Eestile tähendas see lõplikku vabanemist võõrvägedest. Eesti valitsus on hukka mõistnud kõik kolm järjestikust okupatsiooni, mille kestel erineva suuruse ja aktiivsusega elav- ja tulejõud on viibinud siin kokku 55 aastat. Need aastad tähendasid Eestile riikliku iseseisvuse kaotust de facto ning tuhandeid ja tuhandeid inimohvreid küüditatute, vangistatute, tapetutena; see oli füüsilise ja vaimse tasalülitamise aeg. Selle aja sees oli ka võitlus Eesti eest niihästi kodumaal kui paguluses, mis lõpuks viis omariikluse taastamiseni, põhiseaduse vastuvõtmiseni ja riiklike institutsioonide taaskäivitamiseni. See tähendas ka Eesti sõltumatu välis- ja kaitsepoliitika taassündi, kus võtsime sihi lõimuda lääne majandus- ja julgeolekustruktuuridega, Euroopa Liidu ja NATOga.

Avaldame tänu meie sõpradele, kes ühemõtteliselt toetasid Vene vägede väljaviimist Eestist. Tahame esile tõsta toona Tallinnasse akrediteeritud diplomaate - esimest põlvkonda pärast Teist maailmasõda -, kes vahendasid toetust nende valitsustelt.

Nüüd kümne aasta tagustele sündmustele tagasi vaadates tahame ka tunnustada Venemaa Föderatsiooni juhtkonda, kes oli korrektselt ja rahvusvahelise õiguse norme igakülgselt austades valmis Nõukogude Liidu okupatsioonipärandi Eestis likvideerima ning siin paiknenud viimased okupatsiooniväed tagasi koju kutsuma.

Eraldi avaldame tänu ja tunnustust oma kaasmaalastele, kes olid rasked okupatsiooniaastad vastu pidanud olgu kodumaal või paguluses, ja tegid igaüks kõik endast oleneva, et Eesti asja ajada. Täname neid, kes ei olnud põlanud relvastatud võitlust okupatsiooni vastu ja riskisid nii eluga; täname nn poliitilisi dissidente läbi aastakümnete, kes samuti elu hinnaga õigluse eest välja astusid; täname ka tuhandeid vaikivaid re?iimivastased, kes kunagi ei läinud kaasa kommunistliku ideoloogiaga ka pikkade aastakümnete jooksul; tänu teile kõigile, et Eesti rahvas ei murdunud, vaid taastas uuel laulva ärkamise ajal oma riikliku enesemääramise.

Täname teid kõiki, kes olid osalised selles, et täna kümme aastat tagasi võisime tõmmata alla joone Teisele maailmasõjale Eestis, ning 24. veebruaril 1918 välja kuulutatud Eesti Vabariik sai täies mõõdus edasi kesta.'


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing