1. september 2004 kell 13:56

Sadamad võivad aeglustada maailma majanduskasvu

Maailma majanduskasv võib aeglustuda, kui maailma sadamad ei suuda läbi lasta kasvavat Aasia kaubandust, vahendab Bloomberg.

?Me peame olema kindlad, et sadamate võimsused on saadaval ja sadamad asuvad seal, kus neid on vaja arvestades kiiresti arenevate Hiina ja india vajadusi,? ütles maailma suurima laevandusfirma A.P. Moeller-Maersk sadamate üksuse (APM Terminals) juht Kim Fejfer. ?Vastasel korral võivad sadamad saada maailmakaubanduse ja seeläbi maailma majanduskasvu pudelikaelaks.

80 protsenti tööstustoodangust veetakse konteinerlaevadega.

'Kasvav USA ja Euroopa import Aasiast tähendab seda, et tuleb ehitada täiendavaid sadamavõimsusi vältimaks ülekuhjumisi ja viivitusi,? ütles Fejfer, kelle firma ehitab terminaale Indias ja USAs.

Associated British Ports Holdings teatas, et nad kulutavad 400 mln naela kümne aasta jooksul laiendamaks Suurbritannia sadamaid.

APM Terminals prognoosis, et maailma sadamate läbilaskevõimsus ulatus eelmise aasta lõpul 394 mln standardse 20jala pikkuse konteinerini ehk teu-ni. Nõudlus, mis ulatus 312 mln teuni, võib 2008 aastaks kasvada 493 mln teuni.

Maailma suuruselt kolmanda konteinerterminaalide operaatori APM Terminalsi klientideks on 60 suurimat laevandusfirmat.

Aprillis teatas APM Terminals plaanist investeerida 500 mln dollarit USAsse Virginia osariigis asuva Portsmouthi terminaali, neljakordistamaks sadama võimsust. Maailma suurim kaubasadam Rotterdam teatas juunis plaanist investeerida 2,6 mld eurot laeindamisse.

Hetkel kuum