Stora Ensol ja UPM Kymmenel algamas sõit ülesmäge

Annika Matson 06. september 2004, 00:00

Paberi ja papi tootmismahult maailma suurim, Soome firma Stora Enso teatas eelmisel nädalal, et ootab kasumlikkuse kasvu selle aasta teisel poolel. ?Ootame Põhja-Ameerika üksuse tegevuse märkimisväärset kasvu,? teatas firma juhtkond analüütikutele. Soome investeerimisfirma Mandatum Stockbrokersi analüütikud soovitavad nüüd aktsiat koguda. Rootsi investeerimispank Carnegie on andnud maailma suurimale turu- või indeksitootlust ületava soovituse (outperform), mis tähendab, et analüütikud soovitavad aktsiat portfellis järgmise kuue kuu jooksul omada rohkem kui teisi aktsiaid. Bloombergi andmetel soovitavad 62,5 protsenti küsitletud analüütikutest aktsiat osta.

Stora Enso teise kvartali kasum oli 49 mln eurot (766,7 mln kr), mis oli tunduvalt rohkem näiteks Carnegie ootusest, mis ennustas kasumiks 18 mln eurot (281,6 mln kr). Turu keskmine ootus oli 36 mln eurot (563,3 mln kr).

Investeerimispank Carnegie tõstis firma heade tulemuste peale ka oma kogu aasta ootusi. ?Kõige meeldivama üllatuse valmistas ehituspuidu üksus,? kirjutasid analüütikud. Seal saavutati oodatud 13 mln euro asemel 21 mln euro suurune maksude-eelne kasum.

Soome investeerimisfirma Conventum Securitiese analüütik Katja Keitaanniemi on andnud Stora Enso aktsiale kogu- ja UPM Kymmenele osta-soovituse. ?Aasta lõpp tõotab Soome metsatööstusfirmade aktsiatele kasvu,? ütles Keitaanniemi.

Investeerimispank Carnegie kirjutas, et ka maailma suuruselt kolmas paberitootja UPM Kymmene lõi teise kvartali tulemustega nende ootusi. Kasum oli 83 mln eurot (1,3 mld kr) oodatud 40 mln euro (625,9 mln kr) asemel. ?UPM on hetkel meie sektori lemmikaktsia,? kirjutasid analüütikud.

Kvartali tulemusi esitledes andis UPM ka väga paljulubava teise poolaasta prognoosi. Selle tulemusena tõstsid ka Carnegie eksperdid kogu aasta prognoose. Maailma suurim paberi- ja kivipurustamismasinate tootja Metso teatas neljapäeval, et kaotab 700 töökohta, et hoida kokku 50 miljonit eurot. Negatiivset mõju Stora Enso ja UPM Kymmene aktsiale Keitaanniemi selles uudises ei näe. ?Meie metsatööstused ei vaja hetkel ühtegi suurt uut masinat.? USA kompanii International Paperi aktsia on Keitaanniemi sõnul juba liiga kallis.

Orkaan Charley laastamise tulemusena tõusid puidufutuurid USAs Chicago kaubabörsil kümne aasta rekordtasemele, kirjutas Austria suurim majandusleht Wirtschaftblatt.

Ajalehe andmetel läheb kolm nädalat tagasi USAd laastanud orkaani järgne üleehitustöö maksma kokku 11 miljardit dollarit. See on aga kergitanud ehitusmaterjalide ja eelkõige ehituspuidu hindu.

Reedel kirjutas uudisteagentuur Bloomberg, et orkaan Frances ajas Floridas kodudest põgenema 2,5 miljonit inimest. Frances on suuruselt teine orkaan, mis on USAs möllanud viimase kuu aja jooksul. Bloombergi andmetel on Frances kolmanda kategooria orkaan viie kategooria skaalal.

Analüütikud soovitavad uue tõusu ootuses aktsiad osta

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing