Investeerimine tõstis Jaapani börsi

Raivo Sormunen 07. september 2004, 00:00

Jaapani aktsiate liikumisi kajastav Nikkei 225 aktsiakeskmine tõusis eile viimase viie nädala kõrgeima tasemeni, kuna saareriigi rahandusministeeriumi teatel on ettevõtete investeeringute mahud tõusmas kiires tempos. Indeks hüppas päevaga üles 2,01% ja jõudis 11 244,37 punkti tasemeni.

Ka aktiivsus ulatus Tokyo börsil viimase kvartali parima näitajani, ulatudes 1,8 miljardi aktsiani. Numbriliselt väljendatuna kaubeldi 1,1 triljoni jeeni ehk 129 miljardi krooni eest (umbes Tallinna börsi 13 aasta käive).

Jaapani valitsus raporteeris, et 30. juunil lõppenud kvartalis kasvas kompaniide investeeringute maht juba viiendat kvartalit järjest. Seekord ulatus kasv 10,7 protsendini. Tarkvarasektorit arvestamata oli tõusuks 9,7%. Bloombergi andmeil ajas ettevõtteid nagu Elpida Memory ja Canon kiiremas tempos investeerima maailmas kasvanud nõudlus pooljuhtide ja digitaalkaamerate vastu. Esimesena mainitu plaanib näiteks järgneva kolme aasta jooksul investeerida 500 mld jeeni (59 mld krooni) maailma suurima pooljuhte tootva tehase ehitamisse. Lisaks toetavad investeerimist ka suurenenud kasuminumbrid. Näiteks kasvas Jaapani rahandusministeeriumi uuringu kohaselt saareriigi ettevõtete kasumid möödunud aastal keskmiselt 34,3% ja käive 5,4%.

Börsi vedasid peenkeraamika ja elektroonikaseadmete tootja Kyocera ja salvestusseadmete tootja TDK. Väärtpaberid kosusid vastavalt 3,6% ja 2,9%. Ootamatult hea investeeringute kasvunumbri tõttu loodetakse, et sel reedel ümbervaatamisele minev Jaapani teise kvartali majanduskasvunumber korrigeeritakse praeguselt 1,7%lt vähemalt kaks korda suuremaks.

USA börs oli eile suletud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing