Riigikontroll lõhub ringkaitse

Kaupo Reede 07. september 2004, 00:00

Igati normaalne ja loogiline oleks, kui kohalikus omavalitsuses toimuvaid tehinguid, mida samal tasandil ei ole võimalik kontrollida poliitilise ringkaitse tõttu, vaeks sõltumatu riigiesindaja.

Eriti hull on olukord selles osas Tallinnas. Nimelt on Tallinnas koalitsiooni juhtiv Keskerakond suutnud sisse seada sellise ringkaitse, millest polegi võimalik läbi murda ilma politsei või riigi sekkumiseta.

Revisjonikomisjoni, mis hea poliitilise tava kohaselt peaks kuuluma juhtiva opositsioonierakonna esindajale, esimees on Leonid Mihhailov, kes küll vormiliselt on Eestimaa Ühendatud Rahvapartei esindaja, kuid sisuliselt teeb seda, mida Keskerakond soovib. Leonid Mihhailov kandideeris ka viimastel Riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas.

Kraad hullem on lugu linnavalitsuse sisekontrolliga. Sisekontroll peaks ju olema täiesti sõltumatu üksus, kuid Tallinnas on sisekontrolör kauaaegne keskerakondlane Viktor Vassiljev. Ja nagu näha, pole kummastki kontrollüksusest tulnud ühtegi adekvaatse sisulise lahendusega otsust.

Seetõttu on Tallinnas võimalikud situatsioonid, kus objektid müüakse maha hoopis teistel (soodsamatel) tingimustel, kui see oli riigihankes välja kuulutatud.

On võimalikud situatsioonid, kus Keskerakonnaga otseselt seotud firmad teostavad otsustuskorras töid linna rahastatavatel objektidel.

On võimalikud situatsioonid, kus otsustuskorras antakse hoonestusõiguse leping vanalinna 9000 ruutmeetri suurusel krundil firmale, kelle põhitegevus on karastusjookide transport firmadele ning kelle aastakäive on 100 000 krooni ja kahjum 10 000 krooni. Samal ajal aga kinnistu enda väärtus on umbes 80 miljonit krooni ning firma on võtnud enesele kohustuse tasuda linnale üle miljoni krooni hoonestusõiguse tasu.

Samale kinnistule puudub detailplaneering ning samuti puuduvad lepingus tõsised sanktsioonid firmale oma kohustuste täitmata jätmisel.

Seetõttu pean vajalikuks ja õigeks riigikontrolöri sekkumise omavalitsuste rahaasjusse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing