Eesti Plastmassiühing ei ole nõus kavandatavate pakendite aktsiisimääradega

07. september 2004, 11:09

Eesti Plastmassiühing teatas, et ei ole nõus kavandatavate pakendite aktsiisimääradega, pidades neid põhjendamatult kõrgeteks.

Eesti plasttoodete tootmis- ja müügiettevõtteid ühendav Eesti Plastmassiühing (EPÜ) pöördus avaliku kirjaga keskkonnaministeeriumi poole seoses kavandatavate muudatustega Pakendiaktsiisi seadusesse. Alates 2005. aastast plaanitakse lisaks seni kehtinud alkoholi- ja karastusjookide pakenditele aktsiisimäärad kehtestada ka kõikidele ülejäänud müügipakenditele.

?Ministeerium on meie arvates ilma selge analüüsita kavandanud põhjendamatult kõrged aktsiisimäärad. Tänu sellele saavad pakendite taaskasutusorganisatsioonid kehtestada oma teenusele hinna, mis ei lähtu töö omahinnast ja mõistlikust kasumist vaid pakuvad teenust aktsiisimäärast pisut madalama tasu eest,? sõnas EPÜ juhatuse esimees Varje Kristjuhan. ?Ka võrdluses teiste EL riikidega tunduvad Eesti kavandatavad aktsiisimäärad eriti plastikule põhjendamatult kõrged,? lisas Kristjuhan.

Samuti on EPÜ kinnitusel maksumäärade kehtestamisel jäänud arvestamata erinevate pakendite reaalsed taaskasutamiskulud, sest kuidas muidu on võrdne maksumäär omistatud nii kartong- kui ka kihilisele kartongpakendile. Kõrgete aktsiisimäärade kehtestamisel jäetakse arvestamata erinevate pakendite erinev keskkonnamõju.

Eelnõu on Eesti tootjate suhtes diskrimineeriv ja nõrgendab Eesti tootjate konkurentsivõimet, leiab EPÜ.

Kihilisest kartongist pakenditele selgelt soodsam aktsiisimäär muudab täielikult konkurentsisituatsiooni Eesti toidupakendi turul. Seni hinnas omavahel võistelnud riiki imporditav mitmekihilisest kartongist pakend (Tetra-Pak, Elo-Pak, Combiblock jt.) sööb pakendiaktsiisi määrade tõttu turult kohalike tootjate plastikust jogurti, hapukoore, piima jne. topsid ja kotid. Selle tulemusel kaovad sajad töökohad (Elecster Baltic, Estiko Plastar, Greiner Packaging, Polyform, Tehnoplast jne.), kirjutab EPÜ pöördumises keskkonnaministeeriumile.

Aktsiisimäärade rakendumise sotsiaalsed aspektid, seisab kirjas. Aktsiisimäärade rakendumine kavandataval kujul seab lisaks sadade töökohtade kadumisele ohtu kodumaise plastpakendi tööstuse säilimise üldse. Valitseb oht, et kilepakendis müüdava piima hind tõuseb märkimisväärselt, mis mõjutab sadade tuhandete inimeste toidukorvi maksumust.

Eesti Plastmassiühing on Eesti plasttoodete tootmis- ja müügiettevõtteid ühendav mittetulundusühing, kes ühendab 45 ettevõtet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing