Harju Elekter ja Soome kontsern PKC ühendavad jõud

Annika Matson 08. september 2004, 00:00

Harju Elekter ehitab sidusfirmale PKC uued tootmishooned Keilasse ja Haapsallu ning rendib need tulevikus välja, mis võib neile hakata tooma aastas 7 mln krooni renditulu lisaks.

?Kolime tootmise Hollandist ja Soomest üle Eestisse ja Venemaale,? ütles eile Soome PKC Groupi juhatuse esimees Harri Suutari ning lisas, et hetkel on neil tehased Keilas ja Haapsalus. Suutari sõnul valmistatakse kolmandik kogu kompanii toodangust Eestis. Hetkel töötab PKC Eesti tootmisüksustes 820 inimest. ?Mõni töökoht tuleb juurde, aga mitte oluliselt,? kommenteeris juht uute töökohtade loomist.

?Hollandi üksuse paneme kinni järgmise aasta märtsis või aprillis,? märkis juht. Suutari sõnul ei ole Soomes tehast, mida sulgeda. Seal on mõned tootmisüksused, mis tuuakse Eestisse ning tulevikus jääb Soomes tööle vähem inimesi. Peamine põhjus, miks tootmine Eestisse kolitakse, on Suutari sõnul keskendumine elektrijuhtmete valmistamisele Eestis. Kogu aasta majandustulemuste kohta märkis Suutari, et oodatakse käibe kasvu ja paremat kasumlikkust.

Soome investeerimisfirma Mandatum Stockbrokersi analüütiku Erkki Vesola sõnul on PKC tootmise ülekolimine Eestisse ja Venemaale firmale igati positiivne samm.

?Madalamad tööjõukulud muudavad firma palju konkurentsivõimelisemaks võrreldes teiste firmadega,? ütles Vesola. Analüütikul on hetkel aktsiale hoia-soovitus, mis on siiski ülevaatamisel. ?Asjad liiguvad paremuse poole,? ütles ekspert, mis võib tähendada soovituse tõstmist tulevikus.

FIM Securitiese analüütik Paavo Ahonen on juba andnud aktsiale osta-soovituse. 6 kuni 12 kuu hinnasiht on 26?28 eurot (406,8?438,1 krooni). Eile kaubeldi aktsiaga 24,9 euro (389,6) tasemel.

Küsimusele, kas Harju Elekter võiks PKC kunagi üle võtta, vastas Harju Elektri nõukogu esimees ja PKC Groupi nõukogu liige Endel Palla, et sellist plaani pole olnud. Tootmine tuuakse Palla sõnul Eestisse, sest see on firmale logistiliselt kasulikum. ?PKC lõpptoodang läheb põhiliselt Kesk-Euroopasse,? märkis ta. Lisaks on Eestis väiksemad ka tööjõukulud.

Pallale kuulub ka 36 000 PKC grupi aktsiat, mille väärtus oli eilse seisuga ligi 900 000 eurot ehk 14 mln krooni.

Tehase Venemaal Põhja-Karjala Kostamuse linnas avab PKC kahe nädala pärast, 21. septembril. Praegu töötab Venemaal PKC andmetel juba 650 inimest.

Eile teatas Harju Elekter börsile, et sõlmis PKCga rendi eellepingud lisanduvate tootmispindade pikaajalisele rendile andmise kohta. Harju Elekter laiendab PKC Groupi tellimusel tema Eesti tütarettevõtte tootmispindasid 8400 m2 ulatuses. 5400 m2 tootmispindasid läheb PKC Eesti Keila ja 3000 m2 Haapsalu tehase käsutusse, seisis teates. Uued hallid valmivad 2005. aasta maikuus. Investeering tehakse peamiselt omavahenditest, osaliselt kasutatakse ka laenuraha. Investeeringute maht jääb alla 10% Harju Elektri omakapitalist viimase konsolideeritud bilansi järgi, mis oli ligi 450 mln krooni.

Harju Elektril on pikaajaline investeering Helsingi börsil noteeritud PKC Group Oyj-s. Osaluse kohta firmas PKC märkis Allikmäe kevadel, et seal on neil kasulik hoida 10% piiri (hetkel 11,1%).

Hannes Käbi, Pindi Kinnisvara:

Balti juhtiv elektriseadmete ja -materjalide tootja Harju Elekter võib tulevikus PKC Groupi rendipindade eest saada 7 mln krooni aastas maksude-eelset lisatulu.

Kui firma hakkab pindu hiljem välja rentima, võiks ruutmeetri hind kuus olla 65 kuni 70 krooni. Kui omanik ehitab sellise hoone, on ta huvitatud ka sellest, et investeering ennast ära tasuks ja seetõttu peab rendi hind olema pisut kõrgem. Sellise uute pindadega tootmishoone rendi hind väljaspool Tallinna võiks olla 70 krooni ruutmeetri eest kuus.

8400 m2 tootmishoone ehitusmaksumus võib olla 3500 kuni 6000 krooni ruutmeetri eest. See sõltub sellest, mis tootmine ja tehnika sinna paigutada tuleb. Harju Elektril võiks PKC tootmishoonete ehitus maksma minna vähemalt 30 mln krooni ringis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing