Ülo Toomsalu • 7. september 2004 kell 5:55

PM: Prantsuse minister jätaks Eesti ELi abirahata

Prantsusmaa rahandus- ja majandusminister Nicolas Sarkozy soovitab jätta madalate maksudega liikmesriigid nagu Eesti ilma ELi struktuurabi fondide rahast.

«Ei saa lubada Euroopas olukorda, kus osad riigid ütlevad «Me oleme piisavalt rikkad, et alandada makse» ? mõnel juhul isegi nulltasemeni ?, aga samal ajal küsides vana Euroopa riikidelt struktuurabi, mida me võiksime kasutada oma piirkondades,» ütles Sarkozy Prantsuse telekanalile TF1.

Suures osas abifonde rahastavad Prantsusmaa ja Saksamaa on korduvalt rünnanud ideed suurendada aastatel 2007?2009 nende poolt abifondidesse makstavaid summasid, samas kui Euroopa Komisjon kritiseerib nende eelarvepuudujääki, kirjutab Postimees.

Samuti on mõlemad riigid korduvalt kritiseerinud ELi uute liikmesriikide madalat maksubaasi, mis mõjub dumpinguna, meelitades vanade liikmesriikide ettevõtjaid oma tegevust soodsama maksukeskkonnaga riikidesse üle viima.

Sarkozy soovitab sellist dumpingut tegevad liikmesriigid struktuurfondide abirahast ilma jätta ja see ettepanek tuleb arutlusele ka ELi rahandusministrite kogunemisel Haagis.

Eesti rahandusministri Taavi Veskimägi sõnul on aga struktuurabi ja ettevõtte tulumaksumäärade vahele seose tõmbamine lühinägelik.

Veskimägi sõnul saavad uued liikmesriigid end ise aidata, luues soodsama ja atraktiivse majanduskeskkonna. «Võttes meilt selle võimaluse ära, tuleb see vahe hiljem ikkagi kinni maksta,» märkis ta. «Seevastu, mida rikkamaks me saame, seda rohkem suudame maksta ise ka ELi eelarvesse ning seda vähem koormab see Prantsusmaa eelarvet.»

«Maksumäärade tõstmisele ärgitamisega käituvad vanad liikmesriigid silmakirjalikult ? see ei vii mitte konvergentsile, vaid antikonvergentsile,» ütles Veskimägi. «Ka kõlab jutt dumpingust vastutustundetult, arvestades seda, et Eesti ettevõtte tulumaksu osakaal sisemajanduse kogutoodangust on võrreldaval tasemel mitmete vanade liikmesriikide omaga.»

Hetkel kuum