Beebibuumi märke juba näha

Sirje Niitra 09. september 2004, 00:00

Ühispanga Grupis on hetkel lapsepuhkusel 97 naistöötajat. Eelmisel aastal samal ajal oli see number 84. Kui 2003. aasta kaheksa kuuga läks lapsehoolduspuhkusele 26 naist, siis tänavu on see number juba 43.

?Seega kasv on ilmne ja kindlasti on seda mõjutanud riigi makstav emapalk. Kui arvestada, et grupi töötajaskonnast 73,5% moodustavad naistöötajad, siis on üsna loomulik, et lapsepuhkusele minekut planeerivate naistöötajate arv kasvab,? selgitas panga personalijuht Külli Peet.

Ühispank suhtub toetavalt pere juurdekasvu, makstes oma töötajatele lapse sünnitoetust ja võimaldades ka osalist tööaega, et lapsevanematel oleks kergem töö- ja pereelu ühildada.

Hansapangas on augusti seisuga lapsepuhkusel ligi 250 töötajat, mis on 50 võrra rohkem kui eelmise aastal samal ajal. See moodustab 8?9% töötajate üldarvust. Et Hansapank on suur organisatsioon, ei anna see üldises töökorralduses tunda, ütles meediajuht Kristiina Tamberg. Pealegi toetas Hansapank oma töötajaid lapsepuhkusel olemise ajal ka enne riikliku emapalga kehtestamist.

Kommivabriku Kalev personaliosakonna andmetel on praegu rasedus- ja sünnituspuhkusel ning lapsehoolduspuhkusel 22 naist, eelmisel aastal samal ajal oli see arv 19. Ettevõtte kommunikatsioonijuht Ruth Roht ütles, et vanemahüvitise mõju on ilmselt veel vara hinnata, kuivõrd selle kehtestamisest on liiga vähe aega möödas ja suurem beebibuum võib alles tulla. ?Lapsehoolduspuhkust võetakse reeglina suhteliselt pikalt ning sellisel juhul palkame koju jäänud töötaja asemele tähtajalise töölepinguga asendustöötaja. Mõnikord on võimalik ka tööülesanded teiste töötajate vahel ära jagada või siis muuta töökorraldust,? rääkis ta.

Saku Õlletehases on hetkel lapsega kodus viis naist, mis on selle ettevõtte jaoks üsna tavapärane, kuid mõned on veel lapsepuhkusele minemas.

Novembris koju jääv Saku Õlletehase tootmisdirektori assistent Inge Duarte ütles, et ehkki lapseootus polnud ette plaanitud, on see peres äärmiselt meeldiv ja väga oodatud sündmus. ?Vanemahüvitis on asjaolu, mis annab olulise kindlustunde, kuna seetõttu ei pea oma rahaasjades suuri ümberkorraldusi tegema, näiteks laenu maksepuhkust taotlema,? rääkis ta. Summat, mis aasta jooksul iga kuu arvele laekub, pole Inge veel välja arvutanud, aga usub, et saab ilusasti hakkama.

Ettevõtja Rein Kilk ütles, et ehkki esialgu on arvud, mis beebibuumile viitavad, veel tühised, on nihe toimunud ja see peaks rõõmustama iga Eesti inimest, tööandjaid teiste seas. ?Nii mõnelgi erakonnal oli emapalk valimiste ajal keskne idee ja nüüd on juba näha, et teatud vilju see annab,? lausus ta. Need poliitikud, kes võtsid emapalga ideed vandenõuna ja võitlesid selle vastu, peaks Kilgi hinnangul nüüd silmad peast häbenema. ?Efekt on saavutatud suhteliselt tühiste vahenditega,? leidis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing