Disney juht valmistub lahkuma

Sirje Rank 14. september 2004, 00:00

Reedel teatas 20 aastat Disney kontserni juhtinud Michael Eisner, et ei taotle enam oma töölepingu uuendamist, kui selle tähtaeg 2006. aasta septembris täis saab. ?See annab nõukogule kaks aastat aega mulle järeltulija leidmiseks,? ütles Eisner intervjuus ajalehele Wall Street Journal.

Analüütikud kiitsid otsuse heaks, Eisneri suurimad kriitikud eesotsas firma asutaja Walt Disney vennapoja Roy Disneyga lubavad aga võitlust jätkata, et Eisner firmast veel kiiremini lahkuks. ?See on kohutav, mismoodi ta firmat juhib,? väidab Roy Disney.

Ka mitmed institutsionaalsed investorid, sealhulgas mõjukad pensionifondid, on Eisneri vastu. ?Tema jätkuv kohalolek ei võimalda puhta lehe keeramist, mida on vaja investorite usalduse taastamiseks,? kommenteeris USA suuremaid pensionifonde Calpers.

Michael Eisner ise, kes 1984. a käivitatud agressiivse laienemisega tegi Disneyst USA suuruselt teise meedia- ja meelelahutushiiu, on tehtuga rahul. ?Töötajate arv on kasvanud 28 000 töötajalt 117 000-le, käive 1,7 miljardilt dollarilt 30 miljardile ning ettevõtte turuväärtus 2,8 miljardilt dollarilt 57 miljardile,? summeeris Eisner nõukogule läkitatud kirjas, kus teatas oma lahkumiskavast. Avatud on seitse uut Disneylandi teemaparki, sealhulgas Pariisis ja Tokyos, ning uus elu sisse puhutud täispikkadele joonisfilmidele. 19 miljardi dollari eest osteti telekontsern CapitalCity/ABC ning 70 kaabeltelevisiooni kanalit.

Keskmiselt on Disney aktsia Eisneri tulekust saadik kerkinud 14% aastas, ütles ajalehele WSJ Merrill Lynchi analüütik.

Üheksakümnendate keskel aga õnn pööras, kui otsus palgata kopteriõnnetuses hukkunud firma presidendi asemele Hollywoodi talendikütt Michael Ovitz osutus kulukaks valearvestuseks. Ovitz lahkus vaevalt 15 kuu pärast, taskus 140 miljonit dollarit valuraha. Sealt hakkas vinduma aktsionäride rahulolematus Eisneriga.

1997. aastast on Disney käibe ja kasumi kasv konkurentidele alla jäänud ning viimase viie aastaga on aktsia kurss langenud ca 20%. Mitmed filmid on läbi põrunud, telekanalid pole saavutanud loodetud vaadatavust ning 11. septembri terrorirünnak vähendas teemaparkide külastatavust.

Eisneri süüks pannakse ka Disney koostöö katkemist animafilmide stuudioga Pixar, mis mõnel aastal on andnud kuni 50% kontserni filmiharu kasumist. Ebaselge on ka koostöö jätkumine Disney teise filmipartneriga Miramax.

Selle aasta märtsis toimunud üldkoosolekul sundis aktsionäride ?mäss? Eisneri loobuma oma teisest ametist, Disney nõukogu esimehe kohast. Vahetult enne seda oli kaabelfirma Comcast Corp üritanud vaenuliku pakkumisega Disney kontserni üle võtta.

Analüütikute arvates vajab firma uut visiooni ja uut juhti, kes tuleks paremini toime IT- ja kaabeltelevisiooni ajastu väljakutsetega. Michael Eisner ise sooviks mantlipärijana näha kontserni praegust presidenti Robert Igerit, kellel on juba ka osa nõukogu liikmete toetus. Mõned aktsionärid eelistaksid aga täiesti uut algust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing