Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevaatust: joodik töömees

    Igal korteri-, maja- või suvilaomanikul tuleb vahel ette olukord, kus elupaik hakkab väikest kõpitsemist nõudma. Kui remont, mida plaanitakse, on suuremahuline, valitakse töö tegemiseks ilmselt mõni remondifirma. Kui aga tegemist on lihtsalt väikese kõpitsemisega ning endal remonditööks ikka üldse soont ei ole, siis otsib nii mõnigi abi näiteks Kuldse Börsi kuulutustest.
    Ehitusega tegelev Eiko lausus, et eraehitusmeest võib palgata küll, kuid valimisel peab hoolikas olema ning kui valik tehtud, tuleks veel paari asja silmas pidada.
    ?Kindlasti tuleks suvalise mehe puhul enne kindla kokkuleppe sõlmimist temaga silmast silma kokku saada ja kõigepealt näo järgi vaadata, kuidas inimene tundub,? selgitas Eiko. ?Paljudele on ju juba näkku kirjutatud, kas nad kukuvad juba esimesel päeval objektil olles jooma või mitte.?
    Ehitusmees Eiko arvamuse kohaselt võiks pigem tööle võtta kellegi, kes on kas või kaudselt tuttav. Kindlasti tuleb Eiko hinnangul maksta tükitöö eest, mitte tunnitasu, ja kuigi Eesti mitteametlikul ehitusturul ei toimi eriti hästi soovituskirjade süsteem, võib ikkagi alati küsida, kus on ehitaja viimasel ajal tegutsenud. Sellisel juhul saab eelmistesse kohtadesse helistada ning küsida, kuidas nad konkreetse mehe tööga rahule jäid.
    ?Tutvuse kaudu võetud ehitajal on ikkagi tugevam kohusetunne ning probleemide korral on teda võimalik ka hiljem kätte saada,? seletas Eiko. ?Samuti annab tuttava puhul ju paremaid hindu välja kaubelda.?
    Loomulikult ei ole ka pool-tuttava remondimehe puhul miski kindel ning just tutvus võib teha raskemaks olukorra, kus ehitajale oleks vaja selgeks teha, et tema teenuseid enam ei vajata. Just selline lugu juhtus Indrekuga, kellel oli pärast plastakende panekut vaja lasta viimistleda aknapõsed ning kes otsustas raha kokkuhoiu mõttes tööle võtta nn tuttava tuttava.
    ?Ootasin kodus ehitusmehe tulekut ja kui kella peale ukse avasin, pidi suu lahti jääma,? jutustas Indrek. ?Esimene mõte oli, et kumma käega nüüd virutan, kui see parm korterisse üritab tungida,? meenutab Indrek jahmatavat kogemust,
    ?Kui aru sain, et tegu ongi tellitud ehitusmehega, siis kutsusin ta ikkagi sisse ning jõudsime kokkuleppele, et ühe akna eest tasutavaks summaks saab 900 krooni,? rääkis Indrek. ?Osa rahast soovis ehitusmees ette, et materjale osta, ning lubas töö juuni keskpaigaks valmis saada.?
    Ilmselt võib juba igaüks aimata, et osa materjalide jaoks antud rahast läks kohe viina alla ning ülejäänu eest ostis isehakanud remondimees valesid materjale. Ära mainida võiks veel selle, et aknapõskede remondiks kasutuskõlbmatud materjalid võttis ehitaja hiljem omaks tarbeks kaasa.
    ?Nüüd saan muidugi aru, et juba alguses oleks pidanud mingisuguse lepingu sõlmima, aga kuna tegu oli ikkagi tuttavaga, siis mõtlesin, et selleks ei ole vajadust,? kahetses Indrek.
    Augusti keskpaigaks polnud peaaegu midagi veel tehtud (peale korteri lagastamise), sest ehitusmehe sõnul ei pääsenud ta viimistlust vajavatele kohtadele lihtsalt ligi.
    Viimaks otsustas Indrek ?kuldsete käte ning hõbekõriga? töömehest loobuda ning tekitatud kahju lihtsalt elukooli arvele kanda.
    Kui suvaline ehitaja on palgatud tegema tööd, mis nõuab enne projekteerimist, siis võib juhtuda, et pettunud klient pöördub hiljem abi saamiseks uuesti projekteerimisfirmasse.
    Arinco Projektbüroo OÜ spetsialisti Arne Pärna sõnade kohaselt võib eksinud olla nii projekteerija kui ka ehitaja. ?Ette on tulnud ka seda, et kui on tehtud töö suhtes pretensioone, tullakse mingi teise firma projektiga nõu küsima, kummapoolse praagiga tegu on,? lausus Pärna.
    Kergem on siiski juba alguses probleemide vältimiseks hoolikalt töömeest valida. Pärna sõnul ei ole hiljem tavaliselt enam midagi ette võtta võimalik.
    ?Ehitusseaduse järgi peab tööl olema kaheaastane garantii, aga mustalt tegijatelt seda ju nõuda ei saa,? selgitas Pärna. ?Lisaks sellele on ju tegemist ikkagi ebaseadusliku ettevõtmisega, kus probleemide tekkimisel ei saa ka kohus midagi teha.?
    Kõige kergem viis probleeme ennetada on Pärna jutu järgi vaadata, et ehitaja oleks registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana, ning hoiduda suurte ettemaksete tegemisest. ?Sajaprotsendilist garantiid ei saa keegi aga ka sellisel juhul anda,? väitis Pärna. ?FIE puhul võib probleemiks saada ka see, et tal pole hilisemaks vigade likvideerimiseks lihtsalt ressursse.?
    Kõige kindlam viis altminekut vältida on Pärna hinnangul valida ehitaja või remondimees majandustegevuse registrist, kus on kirjas vaid litsentseeritud ehitajad.
    Otsustasime helistada mõningate Kuldses Börsis avaldatud kuulutuste kontaktnumbritel, et vaadata, millise mulje oma teenuseid pakkuvad ehitusmehed jätavad.
    Tegime kolmele kuulutuse lehte pannud ehitusmehele ühesuguse pakkumise ? Tallinnas Lasnamäel tavalise paneelmaja teisel korrusel on pärast plastikakende panekut vaja teha seest- ning väljastpoolt kolme akna põsed.
    Esimesena helistasime kuulutuse peale, milles seisis: ?Korralik ehitusmees teeb kiiresti ja kvaliteetselt järgmisi töid: plaatimine, saunade ehitus, müüriladumine, vundamenivalu, siseviimistlus, aiapostide ladumine ja kõik katusetööd.?
    Kõnele vastas noorem eesti mees, kes oli väga viisakas ning abivalmis. Küsimusele, kui palju töö maksma läheb ning kaua aega võtab, kostis noormees asjalikult, et ta peaks tulema objekti enne ise üle vaatama.
    Töö hinnaks arvas ta umbes 1000 krooni akna pealt ning aega võtvat töö umbes kolm päeva. Pärast lühikest mõttepausi lubas remondimees, et kui vaja, saab põsed tehtud ka kahe päevaga.
    Teisena helistasime ehitajale, kelle kuulutuses oli kirjas: ?Ehitus vundamendist katuseni, siseviimistlus, lammutustööd.?
    Vastas noorem eesti keelt kõnelev mees, kes selgitas kiiresti ja asjalikult, et aega kulub selleks tööks kolm päeva kuni nädal ning maksumuseks tuleb umbes 1200 krooni akna pealt ?kui paneel just väga ära näritud ei ole?.Kolmandaks uurimisobjektiks valisime kuulutuse, mis kõlas: ?2-8 prof. ehitajat teostavad ehitus-, remondi-, maalri-, plaatimis-, elektri- ja san.tehnilisi töid. Renoveerime Teie korteri, pööningu, suvila v. eramu.?
    Kõnele keegi ei vastanud, kuid umbes poole tunni pärast helistas viisakas eesti mees tagasi ning vabandas, et kahjuks on tööd hetkel väga palju, nii et ooteaeg võib venida kolme nädala või lausa kuuni, kuid kui on soovi oodata, siis olenevalt sellest, kuidas aknad paigaldatud on, läheb töö maksma 600?900 krooni akna pealt.
    Hääle järgi ei saa inimese kohta just palju öelda, kuid positiivne oli see, et üheltki valitud numbrilt ei kostnud esmaspäeva hommikul kell 9 korisevat joodikuhäält ? kõik vastajad olid värske ning asjaliku häälega.
    Ehitusteenuste kohta tarbijakaitseametisse laekunud avalduste arv on suur ? 2003. aastal laekus ehitusteenuste kohta kokku 71 avaldust. Käesoleva aasta kaheksa kuuga on kokku laekunud juba 78 avaldust. Enamik selle valdkonna kaebustest ei ole küll seotud maja ehitamisega, vaid väiksemate ehitustöödega.
    Tegemata jäetud tööd ja nn kadunud ettevõtted ei ole õnneks sagedane probleem. Kuid paraku leidub ka sellise sisuga pöördumisi. Näiteks on tarbijakaitseametis sel aastal lahendada olnud tarbija kaebused selliste ettevõtete vastu nagu uksi valmistav OÜ Scand Metall ja palkmaju ehitava ettevõtte OÜ SMIZ esindaja Vladimir Zabeivorota. OÜ SMIZ puhul oli tegemist just sellise juhtumiga, kus ettevõtja katkestas peale tööde osalist teostamist ja selle eest tasu saamist objektidel omavoliliselt kõik tööd.
    Peamiseks tarbija veaks võib pidada seda, et tarbijad ei loe enne allkirjastamist põhjalikult läbi sõlmitavaid lepinguid või ei sõlmita neid üldse. Kirjalikult tasub kokku leppida kõikide tehniliste lahenduste ja ehitusmaterjalide osas. Lepingus tuleks sätestada nii ehitaja suhtes rakendatav leppetrahv ehitise mitteõigeaegse valmimise korral kui ka selle puuduste mitteõigeaegse kõrvaldamise puhuks.
    Autor: Maria Rähn
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.