Krista Taim • 14. september 2004 kell 13:48

Liviko maksis kaheksa kuuga 300 miljonit krooni alkoholiaktsiisi

Alkoholitootja Liviko maksis käesoleva aasta kaheksa kuuga riigieelarvesse 296,7 ning pärast 1. maid nelja kuuga 171,6 miljonit krooni alkoholiaktsiisi

Liviko turundusdirektori Janek Kalvi sõnul suurendas 1. mail alanud viinaralli hüppeliselt laekumisi riigieelarvesse. Liviko on maksnud neli kuud kestnud vodkaturismi tulemusena riigieelarvesse ligi 50 protsenti eelmisel aastal makstud alkoholiaktsiisist ehk 365 miljonist aktsiisikroonist, seisab pressiteates.

'Soovime nende numbrite valguses öelda, et turismikaubandusest laekub järgmisel aastal riigieelarvesse veidi üle kahe miljardi krooni alkoholiaktsiisi ehk sama palju, kui riik kavandab saada alkoholaktsiisi tõstes,' ütles Kalvi.

Mais maksis Liviko riigieelarvesse 36,97, juunis 41,6, juulis 48,6 ning augustis 44,5 miljonit krooni. Käesoleva aasta kaheksa kuu jooksul on Liviko tasunud riigieelarvesse 296,7 miljonit krooni ehk üle 80 protsendi eelmisel aastal makstud summast.

Laekumine on paranenud turismikaubanduse hoogustumise tõttu. Sisemaine tarbimine kasvab mõõdukalt ning sedagi peaasjalikult salaalkoholi vähenemise arvelt, näitavad Liviko arvutused.

Kalvi kinnitusel on aastataguse ajaga võrreldes turismikaubandus suurendanud alkoholiaktsiisi laekumisi riigieelarvesse kuni 40 protsendi võrra. Praeguse aktsiismäära muutmata jätmine tagab kindla tulu ka järgnevatel aastatel. 'Miks seda kindlat tulu ära lõigata?' küsib Kalvi. Põhjanaabrite kogemus alkoholiaktsiisiga seoses on näidanud, et vodkaturism käib riigist riiki.

Eelmisel aastal maksis Liviko riigieelarvesse 365,1 miljonit krooni alkoholiaktsiisi, mis oli 91 miljonit krooni ehk 16 protsenti rohkem kui 2002. aastal.

Liviko on vanim alkohoolsete jookide tootja Eestis, ettevõte kuulub valdusfirmale NG Investeeringud.

Hetkel kuum