Soome juhtivaid ärimehi investeeris Trigonisse

Inno Tähismaa 15. september 2004, 00:00

Fagernäs ütles, et investeeris Eesti firmasse, kuna usub Balti riikide, Poola, T?ehhi ja Ungari arengusse. ?Ma usun, et see piirkond areneb väga kiiresti Euroopa Liiduga liitumise tulemusel,? märkis ta.

Täpset investeerimissummat Fagernäs ei avaldanud, aga ütles, et see oli ?kümme protsenti ettevõttest?. Fagernäs rääkis, et tema investeeringud Trigonisse ja Trigoniga seotud fondidesse moodustavad kokku 2 miljonit eurot (31 mln krooni). Trigon Capitali aktsiakapitali suurus on 45 miljonit krooni.

Fagernäs saabus eile Tallinna Helsingist, kus ta oli energiafirma Fortum nõukogu esimehena teinud teatavaks Fortumi kütuseäri eraldamise energiaärist, et mõlemad harud saaksid senisest kiiremini kasvada.

Trigonilt ootab ta tulevikus tegevuse laienemist Kesk- ja Ida-Euroopas ning kasumit. Viimased aastad on Trigonile olnud kehvad, möödunud aastal lõpetas firma nulliga, tänavu loodab teenida 10 miljoni kroonise kasumi.

Fagernäsi tulek tähendas ühtlasi muudatust Trigoni omanikestruktuuris, kus kolm firma töötajat müüsid oma väikse osaluse ära ja alles jäid senised suuraktsionärid Joakim Helenius ja Timo Jouhki, Soome ühe rikkaima Jouhki suguvõsa esindaja.

Trigoni juht Joakim Helenius ütles, et Fagernäs aitab Trigoni tooteid turustada Skandinaavias.

Fagernäs iseloomustas end kui ?ukseavajat?. Paljud Skandinaavia investorid on huvitatud pärast Euroopa Liidu laienemist investeerimisest uutele turgudele. Skandinaavia ettevõtjad näevad Fagernäsi sõnul Eestit eelkõige kui silda Venemaa turu ja Lääne vahel.

Fagernäsi jaoks on investeering Trigonisse kolmas sisenemine investeerimispangandusse. Esimene firma oli Prospectus 1993. aastal pärast seda, kui ta oli üles ehitanud Soome Rahva-Aktsiapanga (KOP) varahalduse. KOPi ja Soome Ühispanga (SYP) ühinemisel nõustas ta tehingut ja müüs samas oma firma ühendatud Merita Pangale.

Edasi 1996. aastal asutas ta uue investeerimispanga Conventum, mis ühines 2001. aastal kindlustusfirmaga Pohjola.

Thor Peter Fagernäs on sündinud 16. märtsil 1952. aastal Oulus. 1977. aastal lõpetas Helsingi ülikooli magistrikraadiga juura alal. Ta tegutseb oma perekonna investeerimisfirma Oy Hermitage Ab nõukogu esimehe ja Hermitage & Co. Ltd. partnerina. Ta on energiakontserni Fortum nõukogu esimees, laevandusfirma Finnlines nõukogu liige ja Trigon Capitali nõukogu liige. Varem on ta olnud Soome juhtiva kindlustuskontserni Pohjola nõukogu esimees, praegu jätkab aktsionärina. Ta on olnud Merita Panga juhatuse liige, investeerimispanga Conventum asutaja ja nõukogu esimees, Helsingi börsi asepresident ja juhatuse liige.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing