Viina Liit soovitab loobuda alkoholiaktsiisi tõstmisest

15. september 2004, 15:34

Homme arutab valitsus, kui palju tõsta aktsiisi erineva kangusega alkoholil, tootjate hinnangul pole aktsiisi üldse tõsta vaja.

Seni on valitsus soovinud tõsta kange alkoholi ja kange õlle ning kangestatud veini aktsiisi 15 %, mille peale on tootjad teinud erinevaid kompromisspakkumisi. Viina Liidu eelmine ettepanek oli tõsta kange alkoholi aktsiisi 5 % ning igasuguse õlle ja siidri aktsiisi kaks korda. Nüüd tegi aga Viina Liit valitsusele ettepaneku loobuda üldse alkoholiaktsiisi tõstmisest. ?Analüüsisime viimase nelja kuu andmeid ja leidsime, et 1. maist suurenenud turismikaubanduse tõttu laekub riigieelarvesse planeeritud enam kui 400 miljonit täiendavat eelarvekrooni ka aktsiise tõstmata,? selgitas Viina Liidu esimees Aleksander Skoblov.

Viina Liidu arvutuste kohaselt suurendab pärast Euroopa Liiduga ühinemist hoogustunud turistikaubandus alkoholiaktsiiside laekumist ligikaudu 40 protsenti.
Pärast Euroopa Liiduga ühinemist on alkoholiaktsiisi laekumine kasvanud hüppeliselt ning viimase nelja kuu statistika ennustab laekumiste suurenemist ka tulevikus. Peale selle kasvab igal aastal ka sisemaine tarbimine umbes 5-7 protsenti, seda eeskätt salaalkoholi vähenemise arvelt.

?Kui riik loobub praegu kavandatavast 15 protsendi suurusest alkoholiaktsiisi tõusust ning arvestab Viina Liidu ettepanekuid, laekub järgmisel aastal riigieelarvesse veidi üle kahe miljardi krooni alkoholiaktsiisi ehk sama palju, kui riik kavandab saada alkoholaktsiisi 15% tõstes,? seisab valitsusele saadetud kirjas.

Siiani on alkoholiaktsiisi tõusu põhjendatud vajadusega kaitsta inimeste tervist, kuid Viina Liidu arvates pole see õige argument. Liidu juhatus viitab augustis korraldatud TNS Emori korraldatud küsitlusele, millest selgus, et Eesti elanike arvates suurendaks viina hinna tõus salaalkoholi müüki (87% küsitletutest) ning hinnatõusust tulenev varimajanduse kasv omakorda kuritegevust (67%).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing