OPEC suurendab naftatoodangut

Alvar Jõgeva 16. september 2004, 00:00

Naftakartell OPEC otsustas suurendada tootmiskvoote 3,8 protsenti, et alandada rekordilähedast nafta hinda, vahendas Bloomberg. OPEC suurendab 1. novembriks tootmiskvoote ühe miljoni barreli võrra, 27 miljoni barrelini päevas.

Nafta hind on olnud tunduvalt kõrgem OPECi soovitud hinnavahemikust. Musta kulla hind on hinnavahemikku ületanud juba üheksal kuul, saavutades rekordtaseme 20. augustil, kui üks barrel maksis 49,40 dollarit.

Saudi Araabia naftaministri Ali al-Naimi sõnul toodab OPEC praegu päevas 2 miljonit barrelit rohkem, kui tootmiskvoot ette näeb. OPECi augustikuu naftatoodang ulatus keskmiselt 29,92 miljoni barrelini päevas, mis on 25 aasta rekordtase. Samas pumbatakse rohkem madala kvaliteediga naftat, mille hind on üle 10 dollari madalam kui Brenti toorsegul.

Nafta hind on sellel nädalal New Yorgi kaubabörsil tõusnud rohkem kui 4%, sest Mehhiko lahest lähenev orkaan võib katkestada tootmist. OPECi eilne otsus tõsta naftakvoote ei toonud suuri liikumisi. Kella poole viieks oli naftabarreli hind New Yorgi kaubabörsil langenud 0,2%.

Musta kulla hind on kiiresti kerkinud, kuna Venemaa suurim naftatootja Jukos seisab silmitsi hiiglaslike maksunõuetega, mis võib viia ettevõtte pankrotti. Samuti on turule muret valmistanud rünnakud Iraagi naftajuhtmetele.

Olukorda on püüdnud ära kasutada ka spekulandid ja riskifondid, kes omavad suuri positsioone naftaturul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing