Noored pered võtavad KredExi abist viimast

Anne Oja 20. september 2004, 00:00

KredExi telefonid on punased, sagenenud on kõned inimestelt ja pankadest, kes püüavad laenutagatisi enne septembri lõppu ära vormistada, kinnitas KredExi juht Maive Rute. Ta ütles, et seni puuduvad andmed, nagu jätkaks KredEx noore pere laenu garanteerimist ka pärast 30. septembrit.

?Ma ei tea, kust see kõlakas on lahti läinud,? lisas Rute Uus Maa Kinnisvarabüroo juhile Jaanus Lauguse lubadustele viidates.

Rahandusministeerium arutab praegu garantiilimiidi suurendamist, kuid seisukoha tähtaeg oli 15. september. Seni pole ministeerium garantii jätkamise ja seadusemuudatuse kohta ametlikult midagi öelnud, ministeeriumi kahtlevat suhtumist on avaldanud vaid ajakirjandus.

?Küll tahab uus majandusminister seda järgmise nädala valitsuskabinetis arutada,? ütles Rute. ?Isegi kui kõik laabub meie jaoks kõige paremal viisil, siis mingi paus tuleb noore pere laenu garanteerimisel ikka.?

Uus Maa Kinnisvarabüroo juht Jaanus Laugus ütles, et loodab KredExi garantii jätkumist. ?Rahva ootused on sellised, et KredEx laenu edasi käendaks,? ütles Laugus. Käenduse lõppemine lööb tema sõnul kinnisvaraarendajaid, kellel juba noortele peredele mõeldud projektid töös.

Laugus sõnas, et on märganud kinnisvaratehingutes rabistamist. ?Ostavad isegi need, kes nädal aega tagasi ei mõelnud üldse kinnisvara soetada,? selgitas ta.

Nordea Panga turundusspetsialist Tauno Tõhk ütles, et Nordeas laenurallit pole, kuid KredExilt positiivse garantiiotsuse saanud laenutaotlejad püüavad enne kella kukkumist tehingutega tõepoolest ühele poole jõuda.

Eesti Ühispanga eralaenude arendusjuhi Triin Messimase sõnul analüüsis pank, kui suure osa laenuportfellist nn KredExi laenud moodustavad ja mis mõju garantii kadumisega kaasneb. Augustis moodustasid noore pere laenud 17% Ühispanga laenulepingutest. Ehkki on spekuleeritud, nagu kasutanuks KredExi käendust ka rikkamad inimesed, oli valdaval osal noore pere laenu võtjatest käendust hädasti vaja. ?Kel pole vanemate toetust või varasemast erastatud korterit müüa, jäävad nüüd oma kodust ilma,? rääkis Messimas.

Hansapank on noore pere ja noore oma kodu laene septembri algul väljastatud rohkem kui augustis sama ajaga. Hansapanga eluasemefinantseerimise osakonna arendusjuhi Kersti Arro sõnul kasutas selle aasta esimeses pooles KredExi käendust ligi 10% laenuvõtjatest ehk 700 peret.

Miljonikroonise kinnisvara ostu puhul tähendab Kredexi garantii kadumine, et korterisoetaja peab senise 100 000 krooni asemel esmase sissemaksuna välja käima veidi üle 300 000 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing