Orkaan Ivan tõstis nafta hinda

Alvar Jõgeva 20. september 2004, 00:00

Nafta hind kerkis nelja nädala kõrgeimale tasemele, sest turg muretses, et tootmise sulgemine orkaan Ivani tõttu vähendab veelgi USA naftareserve, vahendas Bloomberg.

Ivan on alates esmaspäevast vähendanud naftatoodangut 5,1 miljoni barreli võrra. Esmaspäevast on suletud Lousiana sadam, mis on USA suurim naftaimporditerminal.

Reedel kerkis New Yorgi kaubabörsil nafta hind 3,9 protsenti, 45,59 dollarini. Viimati oli hind nii kõrge 23. augustil. Nafta hind on 7,7 protsenti madalam kui 20. augustil saavutatud rekordtase. Eelmisel nädalal tõusis musta kulla hind 6,5 protsenti.

ChevronTexaco oli sunnitud sulgema oma naftatöötlemise tehased Pascagoulas ja Mississippis, sest edasine töö polnud orkaani lähenedes turvaline. Tehased suutsid rafineerida 325 000 barrelit päevas. Kolmapäeval avaldatud raport näitas USA naftareservide vähenemist 2,5 protsenti, 278,6 miljoni barrelini. Juuli algusest on reserv kahanenud 8,7 protsenti.

BP juhatuse esimehe John Browne?i arvates on odava nafta periood lõppenud, sest Lähis-Idas on pingeline olukord ja nõudlus näitab kasvutendentsi. ?Üsna ebatõenäoline on taas näha nafta hinda 1990. aastate madalpunktis,? ütles Browne.

Naftatootjatel on võimalik suurendada naftatoodangut miljoni barreli võrra päevas, mis on vähem kui Iraagi eksport, kus sabotaa? on vähendanud toodangumahte. OPEC otsustas kolmapäeval suurendada tootmist miljoni barreli võrra päevas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing