Kunda miljardiprojekti ehitus algab kuu aja pärast

Inno Tähismaa 20. september 2004, 16:00

Kundasse rajatava 2,6 miljardi kroonise maksumusega tselluloositehase ehitus algab kuu aja pärast.

?Metsa mahavõtmine lõpeb septembris,? kommenteeris asjade käiku tehase projektijuht Jyrki Säpälä. Tema sõnul viiakse järgmisena elektriliinid uude kohta ja edasi kaevatakse valmis ehitusplats. ?Sel nädalal saabub Caterpillar maad kaevama,? lisas Säpälä. Tehasehoone ehitus algab kuu aja pärast.

ASis Estonian Cell on praegu ametis kaks inimest, juhataja Riia Ratnik ja tema assistent. Ratnik ütles, et töötas varem saksamaal ja sai ametikoha läbi konkursi. Ratnik lisas, et mingeid probleeme ehituse algusega pole ja kõik kulgeb plaanipärast. Kohe-kohe on tulemas ehitajate soojakud. Ratniku sõnul on peatöövõtja, Saksa firma RWE valmis vaadanud ka kohaliku alltöövõtja, aga selle nime veel ei avalikustata.

Tselluloositehase projektiga on kokku tegeldud viimased kümme aasta. Kundast hakatakse töödeldud haavapuidumassi üle kogu Euroopa laiali vedama. Projekti teise etapina peaks käivituma paberitehas. Kokku on tegemist Eesti ajaloo suurima investeeringuga.

Poolteist aastat kestva ehitusprotsessi käigus lisandub Kundasse tuhatkond ehitusmeest. Kunda linnas elab 4000 elanikku.

Uus tehas tõotab peamist kasu tuua Kunda sadamale, mille kaudu hakatakse töödeldud haavapuidumassi välja vedama. Sadama 1,6 miljoni tonnisele kaubakäibele tuleb paarsada tuhat aastas lisaks.

Tooraine puudust pole tselluloositehasel karta, kuna Eestis asuvad ühed suuremad haavapuidu varud Euroopas ja praegu veetakse puitu suures osas välja. Puidu kokkuostu eest vastutab AS Nor-Est Wood. Üheks olulisemaks partneriks saab Riigimetsa Majandamise Keskus.

Estonian Celli omanikud on võrdsetes osades Norra tselluloositootja Larvik Cell, Austria tselluloosifirma Heinzel Group ning Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank EBRD. Tehases saab tööd ligi 75 inimest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing