CBS MarketWatch kiidab Ida-Euroopa ja Eesti maksundust

21. september 2004, 11:43

CBS MarketWatch kiidab Eesti maksundust. Euroopas käib võistlus sõbralikuma investeerimiskliima pärast, kus värskeima sammu tegi Holland.

Hollandi valitsus avaldas ettevõtete tulumaksu alandamise plaani, olles värskeim Euroopa riikide seas, kes püüavad rohkem investeeringuid.

Holland plaanib alandada tulumaksumäära 2007. aastaks 34,5 protsendilt 30 protsendile, ütles Hollandi rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Hollandi majandus vajab natuke elavdamist. Hollandi SKT vähenes teises kvartalis 0,2 protsenti võrreldes teiste eurot kasutavate Euroopa riikide 0,5 protsendise majanduskasvuga. Kuigi Holland nagu ka tema naabrid Saksamaa ja Belgia ei sa intresse alandada, on valitsuste võimuses alandada makse.

?Konkureeriv surve töötab hästi,? ütles Royal Dutch/Shelli juhatuse liige Paul Morton. ?See on hea argument erinevate maksumäärade kasuks.?

Uute Euroopa Liidu liikmesmaade keskmine nominaalne ettevõtete tulumaksumäär on 21,5 protsenti, võrreldes Euroopa Liidu vanade liikmesmaade 31,4 protsendi ja USA 28 protsendiga. Eesti on läinud nii kaugele, et on lükanud ettevõtete tulumaksu täielikult edasi, mida firmad peavad tasuma vaid dividende välja makstes.

?See mängib rolli,? ütles Hollandi rahandusministeeriumi pressiesindaja Ida-Euroopa tulumaksumäärade kohta. ?Uutes Euroopa Liidu maades on tendents madalamate maksumäärade poole. Kuid ka Austria, Portugal ja Hispaania on makse kärpinud.?

Poola alandas maksumäära 27 protsendilt 19 protsendile. Ukraina on alandanud maksumäära 30 protsendilt 25 protsendile.

Prantsusmaa rahandusminister Nicolas Sarkozy on väljendanud ärritust Ida-Euroopa madalate maksumäärade suhtes. Ta on hiljuti soovitanud, et Euroopa Liit peaks vähendama madalate maksumääradega maadele abi andmist, kuid see ettepanek on siiani tagasi lükatud.

Eesti maksupoliitika juht Lemmi Oro ütles, et Eesti on püüdnud seista vastu maksumäärade harmoniseerimisele.

Ida-Euroopa riikidel on Suurbritannia toetus, kes on samuti seisnud vastu maksude harmoniseerimise üleskutsetele. Ka Suurbritannial on madalam maksumäär kui Prantsusmaal ja Saksamaal. Ida-Euroopa maad võistlevad ka Lääne-Euroopa riikidega ka tööjõukulude osas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing