PM: Lihula kahandas eestlaste usaldust valitsuse vastu

21. september 2004, 08:09

Turu-uuringute firma Saar Poll küsitluse järgi kahanes eestlaste usaldus Riigikogu, valitsuse ja peaministri vastu Lihula sündmuste mõjul tugevalt.

Mitte-eestlaste usaldus eelmainitud institutsioonide vastu tõusis pärast Lihulat. 64 protsenti eestlastest ei ole rahul praeguse poliitilise olukorraga, mitte-eestlaste hulgas jagab sama arvamust 49 protsenti küsitletutest, kirjutab Postimees.

Kõige tugevamalt langes eestlaste usaldus peaministri vastu. Kui selle aasta aprillis-mais usaldas peaministrit 51 protsenti eestlastest, siis septembris oli see näitaja vaid 30 protsenti.

Valitsuse usaldus kukkus eestlaste seas 55 protsendilt 44 protsendile. Ka erakondade reiting langes: kevadel oli see 29, nüüd 20 protsenti. «Täpselt sama väike oli eestlaste usaldus erakondade vastu 2001. aastal,» võrdles uuringu korraldanud sotsioloog Andrus Saar.

«Praegune olukord meenutab seisu, mis valitses kevadsügisesel ajal Toompeal aastal 2001, mil peaministrina tegutses Mart Laar ning rahva usaldus valitsuse, Riigikogu ja peaministri vastu kukkus rängalt,» leidis Saar.

Tallina Pedagoogikaülikooli riigiteaduste osakonna õppejõu politoloog Anu Tootsi hinnangul on Res Publical põhjust muretsemiseks, kuid Lihula sündmused ei avalda valitsuse populaarsusele püsivat mõju.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing