ÄL: Estonian Oil Service müüakse Vene tööstusgigandile maha

22. september 2004, 08:02

Üks kolmest Eesti transiidifirmast ? Estonian Oil Service (EOS) ? müüakse Vene võimsa kontserni Severstali tütarettevõttele.

Tegemist ei ole klassikalise müügitehinguga, kus üks pool ütleb, et tema aktsiad on müügis sellise hinnaga ja teine pool räägib temaga läbi. See on ostjapoolne tugev majanduslik surve ja müüja pingutused ellujäämiseks, kirjutab Ärileht.

Tehing EOSi aktsiatega leiab aset segasel ajal, mil transiiditurul valitseb teatav pingestatus. Räägitakse, et selle äri paremad päevad on möödas, et terminalide omanikud tahavad oma ettevõtteid müüa.

Asja- ja turuosalised ei soovi tehingu üksikasju oma nime all avalikustada. Öeldakse, et ?ollakse sellest midagi kuulnud?. Vaikimise põhjus võib peituda ka selles, et keegi ei taha avalikult kellegi peale näpuga näidata.

EOS, mida juhib hollandlane Arnout Lugtmeijer, kuulub välisfirmale Estonia Holdings Ltd. Läbirääkimised on lõpusirgel, allkirjastatud kokkulepet aga veel pole.

Severstaltransi esindaja Anna Vostruhova ei soostunud antud teemat kommenteerima. Küll aga oli ta nõus meid teavitama, kui kokkulepped on sõlmitud. ?Me ei kommenteeri seda teemat täna.? Samas ta ei eitanud, et sellised kokkulepped on sõlmimisel. ?Teil on küllalt soliidsed allikad... informatsioon ei ole vale,? kinnitas Vostruhova.

Venelased ?praevad? EOSi juba pikemat aega. Firma laadis oma Muuga terminalis tankeritele selle aasta augustis 385,5 tonni rasket kütteõli, möödunud aasta augustis aga pea kolmandiku võrra rohkem. Mahtude vähenemise põhjusena nähakse mängu, kus Vene poolelt keeratakse EOSi partneritel kõrgemal poliitilisel tasemel ?kaelad kahekorra?. Ja nii ühtlasi valmistatakse väljavalitu ette ka müügiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing