Maive Rute: minu hinnangul ei toonud EL majandusshokki

22. september 2004, 15:52

KredExi juhataja Maive Rute ütles, et tema hinnangul ei toonud Eesti liitumine Euroopa Liiduga kaasa majandusshokki.

?Arvan, et Euroopa Liiduga liitumise efekt ekspordi kasvu mõttes ei pruugi veel statistikas peegelduda,? ütles Rute. ?Tegelikele eksporttarnetele eelnevad ju kõigepealt läbirääkimised, tellimused, mis kõik võtab aega. Paljudes tegevusvaldkondades sõlmitakse lepingud aasta või hooaja peale, vaevalt et neid aasta keskel mais muutma hakati.?

Rute rääkis, et mäletab enne liitumist toimunud vestlustest eksportijatega küll ka mõningast ettevaatlikkust. Ettevõtjad soovisid kõigepealt ära oodata, kuidas uus majandusruum toimima hakkab.

Nõudlus KredExi ekspordigarantiide vastu sel aastal jõudsalt kasvanud. Kui 2002. aastal kindlustas KredEx 112 miljonit krooni ja 2003. aastal 167 miljonit krooni eksportkäivet, siis tänavu 9 kuuga tervelt 440 miljonit krooni. Peamised sihtriigid on Saksamaa, Suurbritannia, Rootsi, Soome ning Leedu.

?Samas võib arvata, et see on pigem meie turundustöö tulemus, mitte märk euroopasuunalise ekspordi kasvust,? märkis Rute. Kui eelmisel aastal moodustas KredExi kindlustatud eksport Eesti koguekspordist 0,2%, siis tänavu prognoosib sihtasutus 0,7%.

Küll aga oleme pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga täheldanud Eesti eksportijate elavnenud ja kasvavat huvi ida-suunalise ekspordi vastu, kirjeldas Rute. Venemaa ostjate krediidiriskide garanteerimise taotluste arv on oluliselt kasvanud. Peale 1. maid on vähenenud Eesti ettevõtjate huvi Ukraina ostjate garanteerimise vastu.

2002. aastal taotles KredExist ekspordigarantiid 93 ettevõtet, kellele sihtasutus garanteeris 51 välisostja riski. 2003. aastal taotles garantiid 240 ettevõtet, kellele garanteeriti 149 välisostja risk. Tänavu 9 kuuga on KredEx vastu võtnud üle 300 taotluse ning garanteerinud 250 välisostja krediidiriski.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing