Iirimaa edu valem

ÄP 23. september 2004, 00:00

Ühest, kiiret ja universaalset edukuse retsepti ei ole. Iirimaa puhul peetakse olulisemaks viie pikaajalise teguri koosmõju, tutvustas viis aastat tagasi Iirimaa edu valemit Välisinvesteeringute Agentuuri peadirektor Agu Remmelg.

Esiteks, demograafiline olukord. Elanikkonna loomulik juurdekasv ja naiste suurenev tööhõive on 1990ndail kasvatanud töövõimelist elanikkonda ca 2% aastas. Teiseks, riiklikud investeeringud haridusse ja täiendkoolitusse. Ulatuslike koolitusprogrammide abil suutis riik oluliselt tõsta tööjõu tootlikkust ja võimaldada naiste suuremat tööhõivet. Iirimaa alustas välisinvesteeringute meelitamist madala tulumaksu pakkumisega, nüüd on põhiargument kvalifitseeritud tööjõu olemasolu. Kolmandaks, avatud majandus. Neljandaks, ELi investeeringud riigi füüsilise ja inimkapitali arendusse. 1990ndail suutsid iirlased välja kaubelda ja oskuslikult rakendada ELi struktuurifondide vahendeid eelkõige infrastruktuuri ja koolituse arenduseks. Ja viiendaks ? selge riiklik strateegia.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing