Põllumajandusminister peab võimalikuks piimatootjatele lisakvootide taotlemist

23. september 2004, 16:10

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo lubab reservis oleva piimakvoodi arvelt kvooti ületanud tootjatele leida võimaluse lisakvootide taotlemiseks.

?Ükski talupidaja ei pea hakkama piima maha kallama,? ütleb minister Tuiksoo viidates täna ?Maalehes? ilmunud artiklile. Ministri kinnitusel leitakse tootjatele, kes on seniste tulemuste põhjal oluliselt kvooti ületatud võimalus lisakvoodi taotluste esitamiseks, seda vaatamata eile piimakvoodi nõukogu poolt langetatud vastupidisele otsusele, teatas ministeerium.

Eile kogunenud piimakvoodi nõukogu võttis lihthäälteenamuse tulemusena ühe häälse ülekaaluga vastu otsuse soovitada ministeeriumil uut kvoodi jagamise ringi mitte teha.

?Kuigi me püüame alati kvoodinõukogu otsustega arvestada, peame seekord lähtuma riiklikust tasandist ja kuna meil on piisavalt reservi, et rahuldada ka nende tootjate vajadusi, kelle reaalne tootmine on hakanud olemasolevat kvooti ületama, tuleb siiski avada täiendav võimalus kvoodi taotlemiseks,? ütles Tuiksoo.

?Samas tuleb põllumajandustootjal silmas pidada, et kui tarnekvoot tõesti hakkab täis saama, aga samale tootjale on määratud ka otseturustuskvoot, mis on kasutamata, tuleb enne 10.jaanuari teha PRIAle avaldus kvoodi tonnide ümberpaigutamiseks,? ütles Põllumajandusministeeriumi loomakasvatusbüroo peaspetsialist Kalev Karisalu.

Karisalu sõnul ei pea ka need tootjad, kes ületavad oma kvooti, trahvi kartma, seni kuni Eestile määratud riiklikku kvooti pole ületatud. Kvoodiaasta esimene pool saab täis 1. oktoobril.

Piimakvoodi määramine individuaalsele põllumajandustootjale toimub Eestis teist aastat. Tegu on Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika abinõuga, mis peab ühisturul ära hoidma suurte üleliigsete varude tekke. Liitumisjärgselt avanenud abiskeemid ja turustamisvõimalused on kergitanud piima kokkuostuhinda ja muutnud olukorra turul tootja jaoks stabiilsemaks, mis on kasvatanud piimakarja ning suurendanud ka piima müüki tööstustele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing