Tööandjate Keskliit: Riigiametnike arvu tuleks vähendada 8%

23. september 2004, 13:13

Eesti Tööandjate Keskliit peab lubamatuks avaliku sektori palgakasvu sidumist SKP kasvuga ning kutsub üles avaliku sektori vähendamisele, teatas liit.

?Selle asemel, et riigisektori palku majanduskasvu protsendi võrra tõsta, tuleks riigiteenistujate palgakasv külmutada ning avaliku sektori töötajate arvu järgmistel aastatel majanduskasvu protsendi võrra hoopis vähendada,? ütles Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis. ?Teen ettepaneku vähendada juba järgmisest aastast riigiametnike arvu 8% võrra ning kasutada saavutatud eelarvesäästu kavandatavate maksutõusude külmutamiseks,? lisas Kriis.

Riigiasutuste tegevus on Tööandjate Keskliidu hinnangul endiselt ebaefektiivne ning süüdi pole selles mitte ametnikud ise, vaid saamatu asjaajamine ning ametnike vähene motiveeritus. ?Ministeeriumites käib sõna otseses mõttes üks mõttetu paberimäärimine, mille taga on poliitikute ning ministeeriumi juhtkonna suutmatus viia ellu poliitilisi otsuseid,? ütles Kriis.

?Vajalike otsuste tegemise asemel käib lõputu sihtide seadmine ning arengukavade koostamine, mille eesmärk on tihti ebapopulaarsete otsuste veeretamine järgmiste valitsuste õlgadele. Hinnates näiteks 2001-2004 kutsehariduse arengukava täitmist tuli tõdeda, et sellest suudeti täita vaid 5%. Arengukava enda kirjutamise peale kulus aga vähemalt aasta jagu ametnike tööaega,? kritiseeris Kriis haridusministeeriumi töökorraldust.

Kriisi sõnul pole paranemise märke ette näha ka järgnevatel aastatel. Juba poole aasta jagu on toimunud järgmiste pikaajaliste eesmärkide seadmine ning valmimas on kutsehariduse arengukava, täiskasvanuhariduse arengukava ning koolivõrgu ümberkorraldamise arengukava. ?Nende elluviimist peavad ettevõtjad aga juba ette läbikukkunuks ning ametnike tööaeg on lihtsalt mahavisatud,? nentis Kriis.

Tööandjate Keskliidu hinnangul ei ole valitsus riigikogule saadetud eelarves saavutanud üldist maksukoormuse vähendamist. Nii Lätis kui Leedus on maksukoormus madalam kui Eestis ning ka majanduskasv juba aastaid kiirem Eesti omast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing