23. september 2004 kell 9:04

Ants Vasar: Kaubanduskeskused on elustiili osa

Kaubanduskeskused on paljudele elustiili osaks muutunud, ütles Viru Keskuse juht Ants Vasar täna konverentsil 'Äriplaan 2005'.

'Kaubanduskeskused on enese näitamise ja teiste vaatamise, enese premeerimise ning ajaveetmise kohaks, paljudele on see ka elustiili osaks muutunud,' ütles Vasar.

'Kaubanduspindade juurdetulekul on toimunud hästi kiire areng, kuid ruumi on veel küll,' kommenteeris Vasar hetkeolukorda kaubanduses. 'Võime uhked olla, tõsiseid tegijaid on Eestis väga palju, ehk isegi üleliia palju, Lätis on kaks-kolm tõsist tegijat, Leedus üksainuke.'

'Sama pilt on jaekettide osas, pikas perspektiivis see nii jääda ei saa, arvan, et korrastumine saab kindlasti olema,' lisas Vasar. 'Ka hinnasurve jätkub.'

'Tarbijale sobib see, mis toimub,' kommenteeris Vasar hinnasurvet. 'Tootjale see loomulikult ei meeldi, kuid hinnasurve suureneb veelgi. Mida võimsamaks jaekaupmehed muutuvad, seda suurem saab olema hinnasurve tootjatele.'

'Arvan ka, et hulgikauplused kaovad, suurte kaubanduskettide logistikaosakonnad võtavad selle valdkonna lihtsalt üle,' ütles Vasar lisades, et ka super- ja hüpermarketite tulevik on hulgiladude sarnane. 'Toidu- ja esmatarbekaupade osa töötab neil hästi aga muu... toodab kahjumit.'

Hetkel kuum