Bravissimo, Gidon Kremer!

Kersti Inno 24. september 2004, 00:00

Tallinna Filharmoonia uue kontserdisarja ?Bravissimo? avakontserdil esineb maailmakuulus viiuldaja Gidon Kremer koos omaloodud kammerorkestriga Kremerata Baltica, mis koosneb Läti, Leedu ja Eesti parimatest noortest muusikutest.

Hiilgava karjääri teinud Kremer on pärit läti muusikute dünastiast ? ka tema isa ja vanaisa olid väljapaistvad viiuldajad. Nende käe all alustatud viiuliõpingud jätkusid Moskvas David Oistrahhi juures. Üliõpilasena alanud loomingulist elu on pidevalt saatnud kõrge tunnustus, auhinnad ja publikumenu.

Väsimatu otsijana on Kremer alati oma kavadesse võtnud uute heliloojate vähetuntud teoseid. Kremer oli ka see, kes aastakümneid tagasi esitas esmakordselt Pärdi kuulsa ?Tabula rasa?. Nii klassikalist, romantilist kui ka tänapäeva muusikat esitades lummab Kremer väga isikupärase tõlgitsuse ja särava virtuoossusega. Meister jagab meelsasti oma värsket loovat energiat noortega. Kolme Balti riigi parimad noored muusikud kutsus ta kammerorkestriks kokku 1996. aastal, et toetada ja arendada siinse piirkonna muusikaelu majanduslikult raskel ajal. Orkestri debüüt sai teoks maestro 50. sünnipäeval. Tallinna tullakse kavaga Schnittke ja ?ostakovit?i loomingust. Schnittke on saksa juurtega vene helilooja, kelle avangardistlik looming oli kodumaal kaua ebasoosingus, küll aga hinnatud välismaal. Kavas olev ?ostakovit?i kammersümfoonia on orkestrivariant helilooja kaheksandast keelpillikvartetist, mille populaarsus kodumaal kasvas tänu pühendusele: ?Fa?ismi- ja sõjaohvritele?. ?ostakovit?i viiulisonaadi esitusega teeb maestro Kremer aga kummarduse oma armastatud õpetajale David Oistrahhile, kelle 60. sünnipäevaks on see teos loodud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing