23. september 2004 kell 8:53

Pärnumaa saab uue prügila

Täna saab nurgakivi Eestis ainulaadne jäätmekäitluskeskus, kuhu hakkavad juba lähiaastatel kogunema kogu Pärnumaa ja osaliselt ka naabermaakondade jäätmed.

Uue prügila eripäraks on eelsorteeritud jäätmete sorteerimisliin, mis võimaldab oluliselt tõsta taaskasutusse tulevate jäätmete hulka. Valdavalt Euroopa Liidu ISPA fondi poolt rahastatav jäätmekäitluskeskus läheb maksma 135,7 miljonit krooni ning peab olema valmis 2006. aasta maiks, teatas ettevõte.

'Pärnu maakond ja ka naabervallad on saamas endale negatiivse keskkonnamõjuta kaasaegset jäätmekäitluskeskust, mille 5,2 ha ladestusala on sama suur kui Jõelähtmel asuval Tallinna prügilal,' märkis Paikuse Jäätmekäitluskeskuse juhataja Teet Kurs. 'Samas saab Paikusel esmakordselt Eestis hakata eraldi sorteerima prügitekitajate poolt juba eelsorteeritud jäätmeid, mis on parem just seetõttu, et hapukapsas ja paber ei satu jäätmete hulka üheskoos ja seega saab paberi hiljem korduvkasutusele võtta.'

Uue Pärnu jäätmekäitluskeskuse 135,7 miljoni kroonise ehitusmaksumuse katab 63% ulatuses EL ISPA Ühtekuuluvusfond, vastavalt 25% ja 12% ulatuses toetavad ehitust Eesti Vabariik ja OÜ Paikuse Jäätmekäitluskeskus.

Paikuse Jäätmekäitluskeskuse valmimisel suletakse Pärnumaal tänapäevastele keskkonnanõuetele mittevastavad prügilad Pärnus, Vändras, Kilingi-Nõmmel, Pärnu-Jaagupil ja Häädemeestel. Uues Paikuse jäätmekäitluskeskuses leiab tulevikus tööd üle 30 inimese. Keskust ehitab FKSM.

Hetkel kuum