Tööandjate Keskliit: streigiregulatsiooni tuleb kiiresti karmistada

24. september 2004, 12:15

Tööandjate Keskliit teatas, et kiiremas korras tuleb toetusstreikide regulatsiooni välistamaks mitmepäevaseid toetusstreike kehtiva kollektiivlepingu ajal.

'Tööandjad on praegu toetusstreikide suhtes täiesti kaitsetud,' ütles Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis. 'Olenemata sellest, et töövõtjate esindajatega on sõlmitud kollektiivleping ja see kehtib, ei ole ettevõttes tagatud töörahu. Üks päev toetatakse meditsiinitöötajaid, teine päev riigiametnikke,' märkis Kriis.

'Ebaloogiline on olukord, kus streikivas ettevõttes rongid sõidavad ja ettevõttes, kus on kollektiivleping, rongiliiklus seisab,' ütles Kriis kommenteerides Edelaraudtees toimuva toetusstreigi mõju. 'Taunimisväärne on Edelaraudtee vedurimeeste käitumine, kus toetusstreiki kasutatakse palgaläbirääkimiste survestamiseks. Tööandjate Keskliidu hinnangul on ametiühingu tegevus Edelaraudteel ebaseaduslik,' lisas Kriis.

Tööandjate Keskliit leiab, et selline olukord ei võimalda tagada sotsiaalset stabiilsust üheski sektoris, mis kahjustab oluliselt Eesti ettevõtete ja majanduse konkurentsivõimet. Samuti halvendab reguleerimatus suhteid tööandjate ja töövõtjate esindajate vahel ning vähendab tööandjate motivatsiooni sõlmida kollektiivlepinguid.

'Riigil on lihtne - kui on vaja palka tõsta, kergitatakse makse. Erasektoris see nii ei käi - hinda tõstetakse viimase variandina, kõigepealt otsitakse palgatõusuks vahendeid kulude kokkuhoiust ja tööjõu efektiivsuse tõusust, aga kuskil on kriitiline piir,' lausus Kriis.

'Riigi poolt on äärmiselt vastutustundetu praeguses olukorras distantseeruda, sest just nimelt riigi pädevuses olevad puudulikud õiguslikud regulatsioonid on reisirongiliikluse seiskumise põhjuseks,' lisas Kriis. Tööandjate Keskliit on sellele probleemile korduvalt nii riigi kui ametiühingute tähelepanu juhtinud.

Kollektiivsete töösuhete regulatsioone, sh streikide õiguslikku raamistikku, arutatakse täna sotsiaalministeeriumis toimuval kolmepoolsel kohtumisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing