Nädal lõppes uudistelainega

Tõnis Oja 27. september 2004, 00:00

Reedel oli Tallinna börsil keskmiselt mõõdukas kauplemispäev, käive oli 29 miljonit krooni, millest 25 miljonit krooni andis kauplemine Hansapanga aktsiaga. Kahel eelneval kauplemispäeval uuele rekordtasemele kerkinud Hansapanga aktsia hind langes reedel 111,87 kroonini. Tõsi, päevasiseselt suutis börsi juhtivaktsia kerkida 112,50 kroonile, aga sulgumishinnaks jäi päeva madalaim hind.

Ehkki tehinguid justkui oli (78), muutus reedel vaid nelja väärtpaberi hind. Norma aktsia hind kerkis 97,17 kroonile, Viisnurga aktsia kosus 20,18 kroonile ning erastamisväärtpaber kallines 96,4 sendini.

Olulised sündmused hakkasid aga toimuma pärast börsipäeva lõppu. Vahetult enne kvartali lõppu on muutunud ettevõtted aktiivseks.

Hansapank ostis Venemaalt pisipanga ? Kvest panga, mille bilansimaht oli 30. juuni seisuga 2,2 miljonit eurot. Taskupanga omandamise eesmärk oli ilmselt üks ? hankida panganduslitsents, milleks muidu kuluks mitu aastat. Pisipanga eelis suurpanga ees on ka see, et halvad laenud ning muud luukered läheksid maksma suhteliselt vähe.

Tunduvalt tähtsam uudis tuli veidi hiljem Norma kohta. Nimelt teatas uudisteagentuur AFX, et Autoliv toob kogu turvavööde tootmise Eestisse Normasse. Kahjuks pole teada, kui suure osa Autolivi rohkem kui 2 miljardi dollari suurusest turvavööde äri kogukäibest annab Rootsi, aga Normale võiks see lisakäivet tuua päris tublisti, võimalik, et kuni kolmandiku võrra. Ameerika ja Euroopa autotööstuses on rasked ajad ning raskused püütakse lükata allhankijatele. Pole siis ka ime, et tööjõumahukad tootmised tuuakse siia.

Normale tähendab see sõltuvuse vähendamist Venemaast ning mõnevõrra stabiilsemat tootmist. Ehk jäävad ära sesoonsed koondamised, mis on Normat pidevalt kimbutanud. Ehkki turvapatjade tootmine ja uuringu-arengutööd jäävad esialgu Rootsi, usun, et turvavööde arendustöö tuleb kunagi samuti Eestisse.

Ja kaks ei jäänud kolmandata. Päris tööpäeva lõpul teatas Kaubamaja kahest kinnisvara müügitehingust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing