PM: Valitsus ähvardab valdu euroraha äravõtmisega

27. september 2004, 08:00

Valitsus ähvardab liitumisest keelduvaid omavalitsusi euroraha vähendamisega, mis mitme riigikogulase sõnul oleks vastuolus Euroopa omavalitsuste hartaga.

Samas väidab opositsioon eesotsas isamaaliitlase Helir-Valdor Seederiga, et ühinemisest loobuvaid valdu-linnu pole võimalik raha vähendamisega karistada, kirjutab Postimees.

Tänavu suvel vastu võetud omavalitsuste ühinemise soodustamise seadus määrab, et kohalike investeeringute ning võimaluse korral ka euroraha eraldamise kavades arvestatakse esmajärjekorras ühinevaid omavalitsusüksusi.

Raha jagamisel kavatseb valitsus jätta tagaplaanile vallad ja linnad, kes kasutavad neile jäetud õigust mitte liituda. Ähvardus puudutab vaid ühinemispiirkondades paiknevaid valdu ja linnu.

Reformierakondlasest Riigikogu liige, endine Võru maavanem Mait Klaassen avaldas üllatust. «Kui selline klausel on määrusesse kirjutatud, on see võrdse kohtlemise põhimõtte vastane ja seega põhiseaduse vastane, rääkimata Euroopa omavalitsuste hartast,» hindas ta. «Ei saa panna klauslit ? enne kui sa ei abiellu, mina sulle raha ei anna. See ei lähe mitte.»

Kümme aastat Viljandi maavanema ametit pidanud riigikogulase Seederi hinnangul ei ole karistamissätet võimalik rakendada. Seeder nimetas plaanisolevat omavalitsuste liitumiskava ebaõnnestunud aktsiooniks, sest see karistab valdu-linnu, kes ettenähtult ei ühine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing