ELi uus tööstusvolinik toetab maksukonkurentsi ELis

30. september 2004, 16:12

Euroopa Komisjoni uue koosseisu tööstusvolinik nimetas müüdiks väidet, et ELi uusliikmete madalamad maksud kujutavad endast ?sotsiaalset dumpingut?.

Günter Verheugen ütles täna Europarlamendi ees aru andes, et toetab maksukonkurentsi ELi sees ega jaga Prantsusmaa ja Saksamaa seisukohta, et EL peaks sisse viima maksude miinimummäära. Samuti ei jaga ta kartusi, et tööstus sel põhjusel Ida-Euroopasse või muudesse EList väljaspool asuvatesse riikidesse üle koliks, kirjutab Financial Times online.

?Ma ei näe ohtu, et tööstus teie nimetatud maksulõhe pärast vanadest liikmesriikidest ära koliks. Teatud ulatuses on maksukonkurents igati kasulik,? ütles Verheugen. ?Sotsiaalne dumping on lihtsalt müüt.?

Verheugeni sõnul ei ole komisjoni senised uuringud toetanud väidet, et 10 liikmesriigi madalamad maksud oleks firmadele põhjus mujale kolida. ?Ma ei usu, et uute liikmesriikide madalad ettevõtlusmaksud oleks ajendiks, mis ärgitaks firmasid mujale kolima,? ütles ta.

Küll aga toetas Verheugen maksubaasi ühtlustamise ideed.

Prantsusmaa rahandusminister Nicolas Sarkozy on soovitanud Ida-Euroopa riigid, mis keelduvad ettevõtte tulumaksu tõstmast, ELi struktuurifondidest ilma jätta. ?See hr. Sarkozy loodud seos ei ole realistlik,? ütles Verheugen.

Verheugen juhtis tähelepanu, et aastas Ida-Euroopasse tehtavad otsesed välisinvesteeringud on väiksemad kui investeeringud ainuüksi Saksamaale, kus ettevõtte tulumaks on üks kõrgemaid.

Debatt maksumäärade harmoniseerimise üle on aja raiskamine, kuna pole mingit väljavaadet et EL lähiajal selle valdkonna enda kompetentsi alla saaks. Seda ka uue põhiseadusliku lepingu järgi, kui see ratifitseeritakse, vahendas FT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing