PM: arst ei saa enam kallist ravimit peale suruda

30. september 2004, 08:20

Kuna homsest on arstidel lubatud retseptile märkida vaid raviks tarvilik toimeaine, kaob võimalus, et tohter surub haigele peale ühe kindla kalli rohu.

«Kohustust osta arsti määratud kallist ravimit enam ei ole,» nentis Tartu E-Apteegi apteeker Tea Siimon. Ühe toimeainega ravimite hinnad erinevad tema sõnul enamasti kuni 50 protsenti, üksikutel juhtudel aga isegi kaks või rohkem korda, kirjutab Postimees.

Samas paljud patsiendid ei teagi, et neile välja kirjutatud kallite rohtude kõrval on olemas ka odavamaid sama kvaliteediga ravimeid.

«Nüüd tuleb patsientidel apteekri käest küsida, milliseid ravimeid müügil on,» selgitas Siimon. «Praegu määravad perearstid palju südame- ja vererõhurohtusid, millel on tegelikult olemas ka odavad analoogrohud.»

Tallinna perearst Külvi Peterson tunnistas, et tal on olnud patsiente, kel pole nädalaid olnud raha neile määratud ravimi ostmiseks. Nüüd pole inimene apteegileti ette minnes enam sundvaliku ees, vaid saab rohu valida vastavalt oma rahakotile.

«Kui varem olid tabletid ainult valged, siis nüüd võivad need olla ka kirjud või kollased,» piltlikustas Peterson muudatust.

Külvi Peterson tunnistas samas, et kirjutab alates 1. oktoobrist retseptidele küll ainult toimeaine, kuid soovitab oma patsientidel siiski kasutada juba varem häid ravitulemusi andnud arstimeid. «Kunagi ei tea ju, millised võivad olla teiste ravimite abiainete mõjud,» põhjendas ta.

Patsientide esindusühingu juhataja Pille Ilves vihjas: «Meil on infot, et arstid ja ravimitootjad on omavahel teatud juhtudel kokku leppinud, milliseid ravimeid patsientidele väljastada.»

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing