1. oktoober 2004 kell 9:17

ConocoPhillips plaanib suurendada osalust Lukoilis 20 protsendile

USA suuruselt kolmas naftatootja ConocoPhillips plaanib järgneva nelja aasta jooksul suurendada osalust Venemaa suurimas naftatootjas Lukoil 20 protsendile.

ConocoPhillips võitis Venemaa riigivarakonkursi oksjonile pandud 7,59 protsendi suuruse osaluse Lukoilis. Tehingu hinnaks kujunes 1,99 mld dollarit ehk 25,3 mld krooni.

ConocoPhillips osaleb Lukoilis läbi firma Springtime Holdings Ltd, kirjutab Alfa Bank.

Oksjonijärgsel pressikonverentsil teatas Conoco, et nad suurendavad osalust firmas kümnele protsendile veel sel aastal, tehes aktsionäridele vastavasisulise pakkumise. Conoco saab ühe koha Lukoili nõukogus.

Conoco omandas osaluse selleks, et suurendada oma naftareserve. Lukoil on prognoosinud, et neil on vastavalt USA väärtpaberijärelevalve SEC metoodikale tõestatud naftareserve 8 mld barrelit, kirjutab Bloomberg. Vastavalt USA raamatupidamiseeskirjadele saaks PhillipsConoco kümneprotsendise osaluse eest Lukoilis suurendada enda naftareserve 800 mln barreli võrra.

Lisaks moodustavad kaks firmat ühisettevõtte Timan-Pechoras, kus Conocole kuulub 30 protsenti ja Lukoilile 70 protsenti. Firma nimeks on Rusco, kes hakkab vastaval territooriumil arendama 16 naftavälja. Lukoili juhatuse esimehe Vagit Alekperovi sõnul peaks tootmine algama 2007. aastal ja ulatuma 2010-2011 aastal 0,2 mln barrelini päevas. Conoco maksab osaluse eest 370 mln dollarit ja annab firmale tegevuskapitali ja raha investeeringuteks vastavalt osaluse suurusele.

Firmad plaanivad teha koostööd ka Iraagis, kus Lukoil ootab kinnitust õigusele arendada Lääne-Qurna naftavälja. Conoco ostab Lukoililt projektis 17,5 protsendise osaluse, mille järele Lukoilil jääb 51 protsendine osalus firmas.

Hetkel kuum