4. oktoober 2004 kell 6:48

USA börsid: tehnoloogiasektor kolme kuu kõrgtasemel

USA tehnoloogiasektori indeks Nasdaq tõusis reedel tarkvara kompanii Peoplesofti juhtimisel viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni 1942,20 punktini.

Samaga sai hakkama ka Ühendriikide aktsiaturu viitsada suuremat kompaniid kajastav Standard Poor`s 500 indeks, mis sulgus 1131,50 punktil ehk kõrgeimal tasemel pärast 30. juunit.

Äritarkvara tootja Peoplesoft aktsia tõusis päevaga rohkem kui 15%, kuna ettevõtte juhatus otsustas ootamatult kohalt kangutada firma presidendi ja tegevjuhi Craig Conway. Viimane on viimase kuueteist kuu jooksul kangekaelselt püüdnud takistada Oracle`l Peoplesofi üle võtta. Oracle aktsia tõusis 5,5%, tasemeni 11,90 dollarit.

Analüütikute arvates tõstab Conway vallandamine tõenäosust, et Oracle lõpuks Peoplesofti ikkagi endale saab.

Lisaks aitas IT-sektorit investeerimispank JP Morgan, mis tõstis pooljuhitootjate Novellus Systems, Applied Materials ja Teradyne reitingut.

Väärtpaberid toetasid reedel ka makromajanduse näitajad.

Tööstussektori ostujuhtide indeks langes septembris küll 0,5 punkti võrra, kuid püsis siiski tugeva 58,5 punkti peal. Juba kuusteist kuud järjest on indeks püsinud üle 50 punkti taseme ehk näidanud tööstussektori kasvu. Samuti pakkus rõõmu ehitussektori number, mis kosus augustis 0,8% ning tõstis USA Kaubandusministeeriumi andmeil aastase ehitusmahu üle triljoni dollari.

Septembrikuu USA autode müügiraport oli samuti üle ootuse hea. Samas olid numbrid mõnevõrra kunstlikud. Näiteks tõusis General Motors autode müük USAs 20% tänu suurtele allahindlustele ja 0%-liisingule. Maailma suurima autodetootja aktsia tõusis reedel siiski 1,5%.

Hetkel kuum