EPL: Tallinn andis superkinnistu üürnikule ilma konkursita

05. oktoober 2004, 08:37

Reval Sport sai Tallinna Aia tänava kinnistu pooleks sajandiks ilma konkursita.

Kuu aega tagasi surus linnavalitsus volikogus Keskerakonna häälte toel läbi Aia tänav 20 hoonekompleksi 50aastase rendilepingu Reval Spordiga. Linnavalitsus kinnistule enampakkumist ei korraldanudki, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kalevi ujula taga asuva, Kalle Rõõmuse projekteeritud hoonekompleksi 4800 ruutmeetrist on MTÜ Reval Sport käes ligi 3000 ruutmeetrit. Spordiklubi omanik Aldur Partasjuk sai 1998. aastal pinna Kesklinna valitsuselt üürile 25 aastaks hinnaga 5 krooni ruutmeetri eest. Lepingu sõlmis tollane Kesklinna vanem, praegune Keskerakonna Tallinna fraktsiooni esimees Elmar Sepp.

Nüüd on Partasjuki osaühingu Reval Spordi Teenindus käes terve kunagi Vanalinna EEV-le kuulunud bastionilaadne kompleks 50 aastaks koos õigusega arendada seal spordi- ja vabaajategevust.

Partasjuk peab umbes 9000-ruutmeetrise ala hoonestusõiguse eest maksma linnale aastatasu 1 086 964 krooni. Lisaks saab linn talt hüvitist 9,4 miljonit krooni kümne aasta jooksul.

Aia 20/Väike Rannavärav 4 ehitiste turuväärtuse eksperthinnangu kohaselt ongi kompleksi hind 9,4 miljonit krooni. Ent hinnangus on arvestatud kehtivaid üürilepinguid. Lepingutest siduvaim ongi Partasjukiga seotud: kuni aastani 2023, hind 5 krooni/m2 kuus. Sellise üürilepinguga maja on raske pakkuda kellelegi teisele kui üürilepingu omanikule.

Samuti võinuks linn saada parema hinna, kui alale oleks enne otsust koostatud detailplaneering. Just seda soovitas linnale erastamisekspert Väino Sarnet. Detailplaneeringust tulenev ehitusõigus on kaalukas hinnamõjutaja ? mida suurem ehitusõigus, seda väärtuslikum kinnistu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing