Ülo Toomsalu • 8. oktoober 2004 kell 6:09

EPL: Prügi peab laskma ära vedada vähemalt kord kuus

Eesti Tarbijakaitse Liit teatas eile, et nende poole on pöördunud majaomanikke, kes avaldavad rahulolematust mais jõustunud jäätmeseadusega.

?Kehtiv seadus annab omavalitsustele võimaluse vähem jäätmeid tootvaid inimesi rahaliselt röövida. Uus seadus näeb ette kõikidelt olmejäätmete tekitajatelt nende regulaarset äravedu tihedalt asustatud alal vähemalt kord kuus. Selle sätte alusel ei tee omavalitsused mingit vahet tiheasustusalade (korterelamute) ja väheasustatud eramute ja aedlinnakute vahel,? seisab tarbijakaitse liidu pöördumises.

Liidu juhatuse esimees Enn-Toivo Annuk ütles Eesti Päevalehele, et murelike eramuomanike signaale on neile laekunud eri piirkondadest ? nii Jõgevamaalt, Tartust kui ka Tallinnast. ?Peamiselt tulevad teated kohtadest, kus individuaalelamute massiiv on suurem,? ütles Annuk.

Küll aga leiab liit, et individuaalelamuid ei saa võrdsustada korterelamutega juba elanike arvu poolest: individuaalelamutes elab sageli maksimaalselt 4?5 inimest ja seal ei teki kuus konteineritäit olmejäätmeid.

Eesti Majaomanike Ühenduste Liidu juhatuse esimees Riina Kallas märkis, et liit saatis augustis Riigikogule ettepaneku täiendada jäätmeseadust selliselt, et kui praegu näeb seadus ette üks kord kuus jäätmeveo teenuse tellimist, siis arvataks sealt välja eramute ja individuaalmajade omanikud. ?Oleme saanud Riigikogu keskkonnakomisjonilt ka vastuse, et ettepanek on võetud seadusemuudatuse menetlusse,? ütles Kallas.

Hetkel kuum