Teeninduse valdkonna tööpakkumiste arv on vähenenud

Kristiina Kala 11. oktoober 2004, 00:00

Teeninduse valdkonnas on ajutised muutused tavalised. Mõjutajateks on enamasti kas suuremate kaubanduskettide või tehaste avamised ja sulgemised. Samad faktorid mõjutavad ka tööotsingu indeksit.

Viimane suurematest tööturu mõjutajatest on ajakirjanduses palju kajastatud Leedu kapitalil põhinev firma VP Market, kellel on plaan laiendada aasta lõpuks oma poekett 15 poeni. Prognoositakse, et VP Market loob Eestisse ligi 700 uut töökohta. Sellega kaasnevad tööpakkumised mõjutavad meie indeksit tõusu suunas.

Tööpakkumise indeksi tõusu mõjul on oodata ka tööotsingu indeksi tõusu. Sellele järgneb märgatav langus tingituna pakkumise rahuldamisest.

Langust oli märgata ka infotehnoloogia valdkonna tööpakkumiste seas. Kuna teenindus ja IT moodustavad kõige suurema osakaalu pakkumistest, siis on mõistetav, et nendes valdkondades esineb rohkem muutusi. Siiski ei ole infotehnoloogia valdkonnalt oodata sama drastilisi muutusi, kui võib ette tulla teeninduses.

Ülejäänud valdkonnad püsisid samal tasemel eelnevate nädalatega. Finantsvaldkonnas võib tunnetada isegi teatavat tõusu. Kui tööjõuturu indeksi langus teeninduse valdkonnas jätkub, võib see jätta oma jälje valdkonna tööpuudusele. Kuna pole näha konkreetset põhjust, mis tingiks pideva ja arvestatava languse, siis pole veel põhjust muretseda.

Teeninduse ja IT valdkonna langus andis tunda ka tööjõuturu koondindeksis, mis langes võrreldes eelmise nädalaga ligi 10%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing