Rivo Sarapik • 11. oktoober 2004 kell 22:00

Erivedu viib kohale tundliku paki

Markeni Põhjamaade piirkonna juht Michael Fages selgitas, et erikulleri teenus erineb nn tavapärasest logistika- või kulleriteenusest selle poolest, et igale saadetisele koostatakse eraldi marsruut kiireimaks kohalejõudmiseks. ?Erikuller ei koosta koormat, vaid viib kohale ühe saadetise korraga, igale saadetisele koostatakse eraldi ja kiireim marsruut sihtkohta,? selgitas Fages. Reeglina saadetakse pakk kohale reisilennukiga ja see on ka Fages`I sõnul erikulleri eelis nn tavalise logistikafirma ees, sest viimasel on paika pandud marsruut ja graafik.

Kui ei ole võimalik saadetist pagasi hulka panna, lendab kuller saadetisega kaasa. ?Erikuller teeb kõik endast oleneva, et saadetis teele ja sihtpunkti saaks,? rääkis Fages.

Nii kasutatakse erikulleri teenuseid peamiselt kiireloomuliste ja väga ajatundlike saadetiste nagu meditsiinilised näidised, vereanalüüsid, videod reklaamitööstuses, detailid tööstuses jne.

Eriteenuseid ja kiireid saadetisi pakuvad ka kullerifirmad. Näiteks TNT tõi tänavu suve hakul turule teenuse eriti kiirete saadetiste nagu analüüsid jms transpordiks, mis mõeldud peamiselt meditsiinifirmadele. ?Usun, et ni?itoodetele rõhumine saab toimima ka Eestis,? selgitas uue toote turuletoomist TNT ekspress-saadetiste üksuse juhataja David Burton. Tema sõnul hakkab tulevikus kiirsaadetiste turg kliendisektorite vahel jaotuma ja kullerid keskenduvad kindlatele gruppidele.

DHLi müügi- ja turundusjuht Salmen ?oisi andmeil kasutatakse DHLi eriteenustest enim kellaajalise kättetoimetamise teenused, mida tarbivad firmad, kes peavad kiirelt dokumente või näiteks seadmete tagavaraosi kohale toimetama.

Markenit esindab Eestis logistikakontserni Exel esindaja Balti Logistika.

Hetkel kuum