Ülo Toomsalu • 14. oktoober 2004 kell 6:25

Pärnu PM: Kehv turba-aasta viis briketi hinna lakke

Vesine suvi lubas turbatöötlejatel rabast üles võtta vaid mõnikümmend protsenti soovitud kogusest, mis kütteostjale tähendab sadu kroone kõrgemat briketihinda.

Kui mullu samal ajal sai briketitonni kätte ligi 1000 krooniga, siis tänavu tuleb sõltuvalt ostukohast tonni briketi eest välja anda 1200-1700 krooni, kirjutab Pärnu Postimees.

ASi Tootsi Turvas tootmisdirektor Urmas Reintam ütles, et juba teist aastat on turbatootmine madalseisus ja selle on tinginud ilm. 'Tänavu pole müügikäivet ja kogu elu on viletsa suve tõttu sassis,' ütles ta. Ka on Reintamme sõnul tõusnud küttehinnad, mis omakorda avaldab tootmise omahinnale mõju.

Briketti toodab ettevõte jõuludeni ja hind peaks Reintami väitel jääma samaks.

ASi Sangla Turvas müügijuht Eigo Uustalu rääkis, et hinnatõusul on lihtne põhjus. 'Vihmase suve tõttu suurenesid tootmiskulud,' põhjendas ta. Samuti on nii elekter kui kütus kallimaks läinud. Tema mäletamist mööda pole brikett kunagi nii palju maksnud.

Sangla toodab briketti vähemalt veebruari lõpuni või märtsi alguseni.

Tartumaal tegutsev ettevõte küsib 900kilose alusele pakitud briketi eest 1200 krooni, millele lisandub käibemaks. Mullu sügisel sai sama koguse kätte 860 krooni eest, selle aasta alguses oli hind tõusnud 980 kroonini.

Uustalu jutu järgi hinnad sel kevadel tõusta ei tohiks ja kütet peaks soovijatele jaguma.

Eesti turbatootjate liit teatas eile, et tänasel liidu üldkoosolekul räägitakse ebasoodsate ilmastikutingimuste tagajärgedest ja kaalutakse võimalust taotleda eeloleval aastal riigilt maksusoodustust.

Hetkel kuum