14. oktoober 2004 kell 22:00

Soome disainerite kummardus kolleegile

Kaj Frank (1911?1989) on meie põhjanaabrite üks kuulsamaid disainereid, kelle sõjajärgne looming on andnud arvukaid impulsse tänapäevasele soome tarbedisainile. Nüüd kannab tema nime Soome tuntuim disainiauhind.

Just selle auhinnaga pärjatud tootekunstnike loomingut tutvustabki Forum Finlandi koostatud väljapanek. Nende kujundatud tootedisaini kõrvutatakse Kaj Franki teostega, sest lisaks oma objektidele esitab iga eksponent talle enim meeldinud või teda mõjutanud Kaj Franki kavandatud eset. Huvitav on lugeda, kuidas erinevad autorid seletavad oma suhet suurkujuga.

Näitusel osalevad Anna Danielson, Fujiwo Ishimoto, Harri Koskinen, Antti Kotilainen, Yrjo Kukkapuro, Jarmo Lehtonen, Eero Miettinen, Vuokko Nurmesniemi, Kerttu Nurminen, Heikki Orvola, Ritva Puotila, Anneli Sainio, Pirkko Stenros, Paola Suhonen, Oiva Toikka, Tofisk Desing, Jorma Vennola ja Risto Väätänen, kelle looming hõlmab kogu tootedisaini moodulmööblist, tekstiilidest kuni mobiiltelefonideni.

Küllap leidub paljude eestlaste kodudes soome kaasaegset disaini ja miks mitte ka Kaj Franki disainitud keraamikat ja klaasesemeid. Aga kas me alati oskame neid lakoonilise joonega tarbeesemeid nii kuulsa autoriga seostada? Meie jaoks on need ajatud põhjamaised, mitme funktsiooniga kaunid nõud, mis sobivad nii klassikalisse kui ka modernsesse interjööri.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum