Andres Kärssin • 14. oktoober 2004 kell 22:00

Suurvargused sunnivad kaupmehe uusi turvalahendusi otsima

Esmaspäeva öösel läbi purustatud seina Ülemiste kaubanduskeskusest ligi poole miljoni krooni väärtuses parfümeeriatoodete äraviimine tõstis viimase aasta jooksul ostukeskustest toimunud suurvarguste arvu kaheksani. Viimane juhtum pani eile ka politsei avalikku teadet tegema, milles rõhutakse kaupmeeste enda hoolsusele ja viidatakse ka mõnele lihtsalt parandatavale vaegkohale.

Viru keskuse juhi Ants Vasar ütles, et kuigi betoonist ehitatud Viru keskus on ses mõttes Ülemiste keskusest paremas seisus, ajendab seal toimunu kindlasti mõtlema oma keskuse turvalisusele. ?Peab natuke üle vaatama küll. Kas ja kui palju lisatöid ja investeeringuid teha tuleb, seda on praegu raske öelda,? tõdes ta.

Tartu Lõunakeskuse projektijuht Jaan Lott lausus, et turvalisuse küsimustele on saanud juba mõelda pikemat aega, sest enne Ülemiste juhtumit on olnud suuri vargusi kaubanduskeskustes sel aastal ka varem, kaasa arvatud Tartu linnas. Tema sõnul arvestab laienev Lõunakeskuse uue ehituse puhul turvasüsteemi hankides kõigi asjaoludega.

Samas märkis Lott, et valveteenuse ? mehitatud valve ja tehniline valvesüsteem ? arendamise eest peaks siiski rohkem turvafirma hoolt kandma kui seda teenust ostev kaupmees. ?Praegu tundub, et turvafirmad on sammukese pättidest maha jäänud,? lausus ta.

Kristiine keskuse juht Allan Remmelkoor ütles, et teistes keskustest toimunud riisumised pole Kristiine midagi muutma pannud, sest turvasüsteem on niigi paigas ? pind on kaetud turvakaamerate ja liikumisanduritega. Samas on tema sõnul Kristiine keskusesse varasematel aegadel läbi seina sisse murtud. ?Suurspetsialistide vastu ei saa iialgi sajaprotsendilist kaitset,? sõnas Remmelkoor.

Põhja politseiprefektuuri varavastase kuritegude talituse ülemkomissari Elmo Tischleri hinnangul on kogemus pigem negatiivne, kui vaadata seda, kuidas kaupmehed võtavad õppust või järgivad politsei soovitusi: ?Mõnikord ei nõua see isegi rahakulu, vaid mõnda lihtsat tegevust.? Näiteks saaks liikumisanduri ette paigaldatud reklaamtahvlit tõsta veidi kõrvale kerge vaevaga.

Samuti osutas Tischler ehitusmaterjalidele, millest keskuseid ehitatakse ehk siis kivi asemel koosneb sein plekist, soojustusest ja kipsplaadist. ?Kui varem pidi kindlustama aknad ja uksed, siis nüüd peab andur katma tervet ruumi ? seinast on lihtsam läbi tulla kui uksest, laest samuti,? möönis ta. Ülemkomissari sõnul tuleks kasutada põrutusandureid.

Kaupmeeste liidu juures turvaküsimustega tegeleva töögrupi liikme, Stockmanni kaubamaja turvajuhi Madis Märdini sõnul on liidul valminud käsiraamat, mis sisaldab turvaalaseid nõuandeid ja tähelepanekuid eelkõige väiksematele kaupmeestele.

Hetkel kuum