19. oktoober 2004 kell 15:00

Euroopa Komisjon kahtleb kõikide ELi uusliikmete keskpankade sõltumatuses

Ükski ELi 10st uuest liikmest pole suutnud oma keskpanku muuta piisavalt sõltumatuks poliitilisest kontrollist, leiab Euroopa Komisjoni raport.

Uudisteagentuuri Bloomberg teatel seisab homme avalikustatavas raportis, et 10 ELi uusliiget, eelkõige Poola, Ungari ja Tshehhi, peavad suurendama keskpangale antud volitusi ja tugevdama valuuta stabiilsust sätestavat seadusandlust.

Nii Läti kui Leedu Panga esindajate sõnul oleksid nad väga üllatunud, kui homses raportis kritiseeriks Euroopa Komisjon nende iseseisvust.

Janno Toots Eesti Pangast keeldus Bloombergile raportit enne avaldamist kommenteerimast, kuid viitas Eesti seadustele, mis garanteerivad keskpanga sõltumatuse 'riigist ja tema ametkondadest ja samuti ükspuha kellest kolmandast isikust.'

Hetkel kuum