Sirje Niitra • 19. oktoober 2004 kell 22:00

Pohjanheimo kohtuasja arutelu pole aasta jooksul alanud

Ülle Suurhans-Pohjanheimo maksupettuse kohtueelne uurimine jõudis lõpule juba eelmise aasta oktoobris, kuid Tallinna linnakohus pole siiani isegi mitte esimese istungini jõudnud. Põhja ringkonnaprokurör Maria Sutt ütles, et viimati pidi istung toimuma 29. septembril, kuid lükati edasi novembrisse, sest Ülle Pohjanheimo abikaasast kaaskohtualune Hannu-Tapani Pohjanheimo oli haige. Jaanuaris jäi kohtuistung ära advokaadi Aadu Lubergi hõivatuse tõttu, märtsis esitas aga kaitsja tõendi oma kliendi haiguse kohta.

Maksupettuste uurimise keskuse koostatud süüdistuse järgi esitas Ülle Pohjanheimo OÜ Eespert juhatuse liikmena 1997. aasta jaanuarist 1998. aasta septembrini valeandmeid sisaldavaid käibedeklaratsioone, mille tagajärjel peteti maksuametilt välja 782 815 krooni. Paberitel kajastatud eksporti Venemaale, Norrasse, Leetu ja Soome tegelikult ei toimunud. Hannu-Tapani Pohjanheimo võltsis süüdistuse järgi OÜ Eespert juhatuse liikmena dokumente ja koostas valeandmeid sisaldavaid käibedeklaratsioone. See võimaldas tema abikaasal petta maksuametilt välja üle 58 000 krooni.

Hiljem liitis kohus neile süüdistustele veel ühe. Selle järgi süüdistatakse Ülle ja Hannu-Tapani Pohjanheimot selles, et nad esitasid maksuhaldurile OÜ Privoleen ja OÜ Suurhans juhatuse liikmetena käibedeklaratsioonides valeandmeid, rääkis Sutt. OÜ Privoleen tekitatud kahju oli 1,024 ja OÜ Suurhans puhul 1,87 miljonit krooni. Kokku süüdistatakse perekond Pohjanheimot seega riigile 3,7 miljoni krooni suuruse kahju tekitamises.

Ülle Suurhans-Pohjanheimol on omanimeline moemaja Tallinnas Rüütli tänavas, kus lasevad endale rõivaid õmmelda mitmed Eesti prominendid. Süüdistused puudutavad aega, mil moekunstnik tegeles kodutehnika ekspordi ja impordiga.

Hetkel kuum