• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uute ja kasutatud autode turul teravneb konkurents

  Kui Tiit Arge rajatud nn autokaubamaja ja Inchcape Motorsi (omandas Mazdade siinsed jaemüüjad Esma Auto ja Vilojeti) tegevus välja arvata, siis on autode jaekaubandus Eestis võrdlemisi vaikselt ja rahulikult arenenud ? võrreldes terava konkurentsiga jaekaubanduses tervikuna. Värsked tuuled peaks panema puhuma aga kaks siinsele autoturule sisenevat suurt välistegijat ? Soome Catamount ja Saksa A2-Autowelt.
  Äripäev tervitab konkurentsi teravnemist nii uute kui ka kasutatud autode turul Eestis.
  Liberaalses turumajanduses tundub veidi kohatu sõnapaar ?ametlikud edasimüüjad? ehk need, kes on senimaani uusi ja suurt osa kasutatud sõidukitest müünud-vahetanud ja kes uusi konkurente hea meelega ei näe. AMTELi (Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu) juhatuse esimees Jaak Uudla kahtleb Catamounti tegevuse seaduslikkuses. Tõsi, AMTELi koondunud autokaupmeeste ?ametlikkus? seisneb Euroopa Liidu direktiivis, millega autotootja määrab teatud kriteeriumide järgi edasimüüjad (sertifitseeritud firmad), kes tohivad tema toodangut turustada. Need kriteeriumid on seotud peamiselt uute autode salongi sisustuse ja garantiiperioodiga.
  Vaieldamatult on uute autode puhul Euroopa Liidu direktiivi täitmine kohustuslik, ent direktiiv ei laiene kasutatud autodele. Kui Soome Catamount või Saksa A2-Automaailm ostavad uue auto kõigepealt enda nimele ja müüvad selle siis kliendile, on tegu juba kasutatud autoga. Klient saab de facto uue auto, kuid on de iure siiski kasutatud auto omanik. Catamount lubab pakkuda kuni 20protsendilist hinnasoodustust võrreldes ametlike edasimüüjatega.
  Arvame, et kliendile tuleb anda valikuvabadus, kuid kindlasti teavitada teada kõikidest autoostuga seonduvatest asjaoludest adekvaatselt. Ei saa välistada, et salongihinna märkimisväärne soodustus tähendab näiteks lühemat garantiiperioodi, tagasihoidlikumat varustust või näiteks kõrgemat liisinguprotsenti või liisingu suuremat esialgset sissemakset ? auto tegelik hind sõltub paljudest teguritest.
  Leho Siimsen, Fakto Grupi juht, prognoosis ?Äriplaan 2005? konverentsil, et 2005. aastal jääb uute autode müügimaht samale tasemele kui sellel aastal. Seega ei saa autoturule tulijad arvestada turu kasvuga, vaid uute autode turuosa ümberjagamisega, kus loevad nii hind kui ka hilisem pakutav teenindus/teenused.
  Siimsen prognoosis veel, et kasvab väikeautode, mahtuniversaalide ja maasturite müük ning väheneb väike-keskautode, keskautode ja luksusautode müük. See tähendab, et kliendi ostusoov on muutunud palju konkreetsemaks, kindlaid vajadusi silmas pidavaks, et autost on saanud tarbeese (mitte ?auto peab olema suur, sedaan ja punane?).
  Rohkem kui uutele autodele panustavad uustulnukad kasutatud autode turu elavdamisele. A2-Autowelti müügiplatsile tulevad vaid firma oma autod ja kõigil neil on eeskujulik hoolderaamat. Kui õnnestub klientidele pakkuda kindlustunnet, et tegemist on korralike, garantiiga autodega, siis võivad nad haarata turgu just uute autode müüjatelt. Praegu eelistatakse uut autot tihti seepärast, et pole teada, mis elu on kasutatud auto elanud, nt enne Kadaka autoturule toomist, mis sõite sõitnud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.