Töötukassal on reserve üle miljardi

21. oktoober 2004, 17:36

Homme vaeb Töötukassa nõukogu Tööandjate Keskliidu ettepanekul töötuskindlustuse maksemäärade alandamist. Hetkel on töötukassa reservis üle miljardi krooni.

Seni kehtivate määrade kohaselt maksab töötaja oma palgast töötukassase 1% ja tööandja 0,5% töötaja palgast Uuteks määradeks soovib Tööandjate Keskliit tööandjale 0,3 % ja töövõtjale 0,7 %.

Seda ettepanekut on toetanud ka Ametiühingute Keskliit ja Teenistujate Ametiliitude Organisatsioon. Põhjuseks, miks soovitakse määrasid langetada on maksete laekumine, mida tuleb märgatavalt rohkem, kui väljamakseid.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paaveli sõnu on määrade teemat ikka ja jälle tõstatatud. ?Selle üle on palju arutatud, kui suur see varu peaks olema. Otsitud on erinevaid variante ka maailma praktikast, kuid tänini pole lahendust leitud,? sõnas Paavel.

Hetkel on töötukassa reservfondis töötajatelt laekunud maksetest 810 miljonit krooni ja tööandjate poolt makstuna 350 miljonit. Käesoleva aasta üheksa kuuga laekus töötajatelt 304 miljonit krooni ja tööandjatelt 164 miljonit. Sel aastal on tehtud väljamakseid 190,4 miljoni eest. Koondamishüvitisi on makstud 27,2 miljonit krooni. Maksejõuetuse hüvitisi 30 miljonit krooni.

Paaveli sõnul on töötukassa ülesanne tagada, et süsteem toimiks ja suudaks üle elada ka suure majanduslanguse. Tema hinnangul on hetkel reservis niipalju raha, et sellega suudaks üle elada kolm aasta ilma, et peaks maksumäärasid tõstma.

Töötukassa nõukogu esimees Marko Pomerants ei soovinud enne nõukogu koosolekut oma arvamust maksemäärade koht välja öelda. Küll on ta teinud nädal tagasi, kui ütles Äripäevale, et ei näe põhjust töötukassa makse muuta.

Kui Töötukassa nõukogu otsustab täna kindlustusmakset vähendada, teeb ta valitsusele vastava ettepaneku. Sel juhul väheneb praegu kokku 1,5protsendiline makse tuleva aasta 1. jaanuaril.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing