Vähi toob Luukase endiste partneritega Eestile lisa transiidivoogusid

Inno Tähismaa 22. oktoober 2004, 13:22

Tiit Vähi rajab Sillamäele sadamat koos Aadu Luukase endiste äripartneritega, et koos hakata täiendavaid transiidivoogusid suunama.

Kuni möödunud aasta sügiseni teenindas Aadu Luukase kütusevahendusettevõtet AS Pakterminal Peterburi firma Linkoil. Siis lahkusid firmast kaks võtmefiguuri Jevgeni Malov ja Andrei Katkov ning sidusid end Tiit Vähiga seotud Sillamäe sadamaga. Kokku kuulub Malovi ja Katkovi firmadele Kaakon Kuljetussuunnittelu OÜ ja Kaakon Holding OÜ pool ASist Sillamäe Sadam. Teine pool on Vähi firma AS Silmet Grupi käes.

Vähi on sadama arengut kommenteerides napisõnaline. Ta ei olnud nõus kommenteerima, kui palju on tänase seisuga sadamasse raha pandud. Varem välja käidud infot, et sadamasse investeeritakse 600 miljonit krooni, kommenteeris Vähi nõnda, et sadamasse paigutatakse üle 600 miljoni, lisaks läheb paarsada teenindavasse infrastruktuuri, kaasa arvatud kütuseterminali rajamisse. Kokku on investeering ligi 800 miljonit, ütles Vähi.

Kokku tuleb Sillamäele esimeses etapis lisaks kütuseterminalile 7 kaikohta ja raudteejaam. Teisipäevase seisuga oli valmis ehitatud ligi kilomeetri pikkune sadama muul ning osa sellele järgnevast 400 meetri pikkusest tankerite kaist. Esimene etapp peaks olema valmis tuleva aasta kevadeks, ehitajaks on AS Eesti Ehitus ning selle tütarfirma AS Aspi.

AS Pakterminal juht Aadu Luukas ütles Vähi ettevõtmist kommenteerides, et olemasolevad firmad uue tulija tõttu ei kannata. ?Kahtlen selles, et toimub otsene konkureerimine kauba pärast,? märkis Luukas. Tema sõnul on Vähi partneritel vastav know-how ja sidemed olemas, et äri alustada. Tegemist on täiendavate transiidivoogudega.

Luukas ütles, et ka raudtee läbilaskevõimega ei tohiks Vähil probleeme olla. ?On reserve,? rääkis ta.

Transiidiäri on Eestis üks tulusamaid ettevõtlusharusid. Luukase firma AS Pakterminal on tootnud aastate lõikes ligi miljardikroonise käibe juures pool miljardit kasumit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing