Raivo Sormunen • 25. oktoober 2004 kell 22:00

Euroopa börsid murekoorma all

Euroopa börsidel tegi eile muret tõusev nafta hind ja euro vastu nõrgenev dollar, kuna esimene tõstab ettevõtete kulusid ja teine vähendab omakorda USAst saadavaid tulusid. Finantsuudiste agentuuri Bloomberg andmeil oli vanal mandril eile tegemist enam kui kahe viimase kuu tugevaima languspäevaga. Suurimad allavedajad olid autotootja DaimlerChrysler ja mobiilsidevõrguseadmete tootja Ericsson.

Ligi poole oma tuludest USAst teeniv ning Mercedes-Benze tootva autotootja aktsia langes eile kella viieks õhtul 3,4%, tasemeni 31,67 eurot. USA turust veelgi enam sõltuv Porsche aktsia pidi loovutama oma hinnast veelgi enam.

Möödunud reedel nõrka tulevikuväljavaadet esitanud Ericssoni aktsia sattus eile investeerimispankade löögi alla ning kukkus esimest korda pärast 9. septembrit alla 20 Rootsi krooni taseme. Reedel oli aktsia 7,6protsendilise languse taga kolmanda kvartali raport, kus kompanii mainis mobiiloperaatorite investeeringute kasvu kahanemist ja 2005. aasta nõrka (2?5%) võrguseadmete turu kasvusuprognoosi. Eile olid väärtpaberi nõrkuse taga investeerimispangad, kes asusid Ericssoni kvartalitulemuste peale oma prognoose üle vaatama.

Viimase pooleteist aasta jooksul kärpis eile esimest korda ettevõtte reitingut investeerimispank Lehman Brothers, andes väärtpaberile 26 Rootsi krooni asemel 22kroonise hinnasihi. Investeerimispank Morgan Stanley alandas aktsia hinnasihi 17,50 Rootsi kroonilt 16 Rootsi kroonini. Samas DrKW nägi Ericssoni teises valguses, tõstes aktsia hinnasihi 43 Rootsi kroonilt 45 kroonini. Kuna Lehmani ja Morgan Stanley sõna maksab aktsiaturgudel enam, võtsid investorid kuulda nende arvamust.

Hetkel kuum