Eda-Liis Kann • 25. oktoober 2004 kell 22:00

Euroopa eakad tõusevad turunduse sihtgrupiks

Euroopa rahvastik vananeb. Järgmise 15 aastaga kasvab tarbijaterühm, kes on vanemad kui 55 aastat, üle 60%. Sama ajaga jääb kuni 50aastaste grupi kasv stabiilseks.

Seni on ainult vanadekodud ja kuuldeaparaatide tootjad vaadanud seda sihtgruppi kui potentsiaalseid tarbijaid. Samas kui eakad muutuvad üha aktiivsemaks ja nende sissetulekud suurenevad, tunnetab 86%, et reklaamijad ei hinda neid sihtgrupina.

Ajakirja Economist 2002. aastal tehtud uuring näitas, et 95% reklaamirahadest suunatakse ka praegu nendele, kes on nooremad kui 50aastased.

TNS Emori Balti regiooni arendusjuht Margo Veskimägi nentis, et Eestis on rohkem 70- kui seitsmeaastaseid, kuid turunduses pööratakse enam tähelepanu noorematele.

Veskimägi sõnul pole ka lähitulevikus näha mingeid märke, et vanemaealised inimesed tõuseksid keskmise turundaja fookusesse. Selleks võib kuluda 10?20 aastat, lisas ta.

ERALi president ja Saatchi & Saatchi juht Rein Iida sõnul on Eestis võrreldes paari aasta taguse perioodiga eakate reklaam mitmekordistunud.

?Ainus vahe on selles, et Eesti vanurid pole nii rikkad kui Ameerika vanurid, kus on kaks põlve vara kogutud ja kus tehakse vanuritele spetsiaalset tootearendust. Samas on Eestis nende eakate inimeste hulk, keda on nõus lapsed toetama ja näiteks reisi kinni maksma, juba päris suur,? ütles Iida.

Mulje, et eakatele inimestele tehakse vähe reklaami võib Iida sõnul jääda sellest, et reklaamipildis ei kasutata vanemaid inimesi, samas leidub vanemale põlvkonnale suunatud ajakirjanduses reklaame üsna rohkesti.

Eesti eakatele tehakse peamiselt tervisetoodete, kindlustus-, ravimi- ja reisireklaami. Arvestades Eesti majanduslikku olukorda, ei tehta Eesti eakatele ilutoodete, auto- ega kinnisvarareklaami. Samas võiks ka rohkem reklaamida erinevaid toiduaineid, tervisesportimise ja kultuuriasutuste võimalusi, lisas Iida.

Media House?i juhi Hanno Kindeli sõnul arvati kuni viimaste aastateni ka läänes, et selles eas oleks aeg inimene rahule jätta ja teravik uutele turule sisenejatele suunata.

Analoogselt arenenud turgudele on ka Eestis püüdlikult tehtud reklaami laias laastus vanuserühmale 20?50 aastat.

Hilisemad tarbijauuringud on nii Eestis kui ka mujal näidanud, et püüdlikult valitud sihtrühm moodustab antud toote tarbijatest heal juhul kõigest 50%. Milles asi? Asi on Kindeli sõnul ikka neis samades üle 50aastastes tarbijates, kes kujutavad endas olulist ostujõudu.

Inimesed, kes on üle 50 aasta vanad, on oma eelistustelt ja vajadustelt väga erinevad. Nendele õige sõnumi saatmine on sageli keerulisem, kui teha sedasama noortele. Kuna nad on ka kogenud tarbijad, äärmiselt nõudlikud, ratsionaalsed ning mood ja trendid mõjutavad neid vähem, pole vaja midagi läbi lillede öelda. Samas ootavad nad infot, neil on palju vaba aega ja nad küsivad rohkem kui tavaliselt 20aastased inimesed.

Eakatele suunatud toodete arv kasvab pidevalt. Prantsusmaal tehtud uuringus leiti, et 146 reklaami oli 2002. aastal meedias suunatud just eakatele. Ehkki seda on väga vähe võrreldes kõikide reklaamide arvuga, kuid kasv aasta jooksul on olnud märkimisväärne. Üks viimastest, kes hakkas reklaamima tooteid eakatele, oli Lastminute.com.

Prantsuse toidukontserni Danone reklaamis eakatele tarbijatele oma joogijogurtit Actimeli, mis firma sõnutsi tugevdab kasutaja immuunsusetaset. 2001. aastal sõlmis kosmeetikagigant L?Oréal lepingu 61aastase Prantsuse filminäitleja Catherine Deneuve?iga, et ta reklaamiks firma uut eakatele suunatud juukse?ampooni.

Kuna uuringud näitavad, et 2015. aastaks moodustab üle 50aastaste inimeste sissetulek kogusissetulekust üle poole. Ettevõtetel, mis kavatsevad ka kümne aasta pärast edukalt oma kaupu müüa, ei ole muud valikut, kui võtta need eakad tarbijad oma sihtgruppi.

Parem tervishoid ja hügieen tähendab, et inimeste eluiga pikeneb ja nad saavad veeta täiuslikumat pensioniperioodi kui nende eelkäijad. 20. sajandi alguses oli keskmine eluiga 49 aastat. 1990. aastaks oli see tõusnud 74 aastani. Enamik nendest pensionäridest soovivad võtta oma rahast maksimumi. Ärge unustage, et beebibuumerid, kes sündisid peale Teist maailmasõda, on väga aktiivsed inimesed, kes on jõukad, armastavad mugavust ning kellel on palju vaba aega.

Hetkel kuum